Колкото интересни и органични да са едни снимки, много е трудно само по тях човек да си изгради някаква реална представа за естеството и качествата на един филм. Затова с голям интерес поглеждаме към първия трейлър на „The Birth of a Nation” на Нейт Паркър, който предизвика истински фурор в Сънданс, след като не само спечели голямата награда на журито и на публиката, но и отбеляза своеобразен рекорд, след като бе закупен за разпространение от Fox Searchlight за рекордните 17,5 милиона долара.

Действието на „The Birth of a Nation” се развива в юга на САЩ преди избухването на гражданската война, а в центъра на вдъхновената от действителни събития история е Нат Търнър (Нейт Паркър) – образован роб и проповедник, чиито финансово затруднен собственик Самюел Търнър (Арми Хамър) приема оферта да използва проповедите на Нат, за да усмири непокорните роби. След като вижда безброй жестокости спрямо своите събратя роби, Нат изготвя план да изведе хората към свобода.

Не знаем дали ще се повторим като кажем, че просто чуваме как разни хора мрънкат за „негри”, как заради миналогодишните „бели „Оскари” сега ще ги бутат навсякъде и ще им дават награди и прочее подобни глупости. Но всеки има право да си мисли и да коментира каквото си иска.

Нашето мнение обаче е, че принципно (предполагаме, че може и да има изключения) всеки филм трябва да бъде съден според качествата му, а не на базата на политическите, икономически, социални и т.н. настроения на деня или пък личните виждания на авторите.  А предвид видяното в трейлъра и повсеместните позитивни отзиви за филма, имаме твърдото намерение да го гледаме.

Режисьор и сценарист на „The Birth of a Nation” е Нейт Паркър, който е и изпълнител на главната роля. Партнират му Арми Хамър, Ая Наоми Кинг, Джаки Ърл Хейли, Габриел Юниън, Марк Буун-син, Пенелъпи Ан Милър и други.

Премиерата 6 октомври 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. изглежда доста по-добре от 12 години скука, а и Нейт Паркър е по-убедителен от чиутел хуигаиухдуиахда

  2. Изглежда супер! А, „12 години в робство“ е много хубав филм.

  3. Действително трейлърът е доста добре. Сега остава и филмът да е така 🙂