The Shallows

Изненада! Каталунският режисьор Жауме Колет-Сера („Без име”, „Директен полет”, „Среднощно преследване”) има нов филм, който не е с участието на Лиъм Нийсън – най-вероятно защото главната роля е писана специално за жена. А актрисата, на която се е спрял Сера, е Блейк Лайвли.

The Shallows”, който е по сценарий на Антъни Джасуински („Vanishing on 7th Street”), представлява камерен трилър, в който след нападение на акула, сърфистка (Лайвли) се оказва в капан на скала само на стотина метра от плажа. Въпреки близостта на брега, спасението изглежда илюзорно.

Създателите на „The Shallows” го сравняват със „127 часа”, „Челюсти” и „Гравитация”. Нашата първа асоциация обаче беше с нискобюджетния „Open Water”, но не заради качествата му. Ако трябва да сме честни, от малкото кадри, които виждаме в трейлъра, филмът изглежда с високи production values.

What was once in the deep is now in the shallows! Някои колеги определят това рекламно изречение като закачка с предишното заглавие на „The Shallows”, което беше „In the Deep”, ние обаче имаме друго предложение. Някога филмите за акули бяха качествени и с дълбочина на историята и героите (разбирайте „Челюсти”), но сега са чисто и просто плиткоумни (разбирайте 98% от всичко в жанра).

Толкова отдавана не сме гледали качествен филм с акули (който е сериозен, а не гавра от рода на „Sharknado”, „Sky Sharks” и десетките, ако не и стотици подобни), че е нормално да сме скептични за „The Shallows”. Но няма да бързаме да го отписваме моментално. Даже (малко наивно) ще си позволим лека надежда, че може да ни хареса най-малкото защото става дума за камерен трилър, а ние обожаваме такива. Пък и сценарият на Джасуински беше в Черния списък на 2014-та, така че би трябвало да има някакви качества. Жауме Колет-Сера също не е лишен от талант.

Нищо не споменахме за Блейк Лайвли и съвсем умишлено. Да се надяваме, че няма да дразни много.

the-shallows-movie-poster-20160316

Режисьор на „The Shallows” е Жауме Колет-Сера, а в ролите са Блейк Лайвли, Оскар Хаенда и Седона Леге.

Премиерата е 24 юни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *