Джеймс Франко и Рейчъл МакАдамс

Ще кажем следното – обожаваме сбъднатите мечти! Още в края на 2011 година напомнихме, че легендарният Вим Вендерс няма намерение да се отказва от желанието да реализира проектите си в триизмерен образ и споделихме, че се очаква един от следващите му (тогава) филми „Всичко ще бъде наред” („Every Thing Will Be Fine”) да бъде предложен за съ-финансиране на пазара в Кан 2012. Все пак каквато и да е история, ако трябва да бъде заснета (а не конвертирана) в 3D, се нуждае от сериозен бюджет!

Времето минаваше, след като се разминахме с премиера през 2013 и 2014, а междувременно към проекта се присъединиха Джеймс Франко, Рейчъл МакАдамс и Шарлот Генсбур, най-накрая през февруари миналата година „Всичко ще бъде наред” беше представен в програмата на Берлинале, когато екипът на един от петте най-авторитетни филмов фестивали в света (заедно с Кан, Венеция, Торонто и Сънданс) отбеляза 70-годишния юбилей на режисьора и Вим Вендерс получи „Златна мечка” за своя принос към изкуството на киното.

И сега – вече стана време – и българската публика да се срещне с историята, разказана от Вендерс. Това може да стане единствено на 20-ия София Филм Фест през март, тъй като по традиция, вече повече от десетилетие, фестивалът представя най-новите творби на майстора на визуалния разказ Вендерс. Ето какво казва самият той за „Всичко ще бъде наред”:

„[Това е] история за вина и прошка, как да приемеш нещата, които не могат да бъдат променени. Норвежкият писател Бьорн Олаф Йоханесен е написал сценария като имаше предвид амбицията да я заснемем в 3D вариант и аз съм убеден, че нетрадиционната за драма визия определено ще повлияе върху разказването – и възприемането на тази интимна история.”

Бяхме си пожелали да видим как се справят Франко, Генсбур и компания на голям екран – ето, мечтата ни се сбъдва! В „троен 3D акцент, посветен на Вендерс – за всички, които очакват „Всичко ще бъде наред” и все още не са видели „Пина” и „Катедрали на културата”! Не пропускайте прожекциите на филмите, които ще бъдат представени лично от режисьора в специални видеообръщения. Още подробности може да откриете в официалното прессъобщение от екипа на София Филм Фест, а първия трейлър може да гледате тук.

„Всичко ще бъде наред” – новият 3D шедьовър на
Вим Вендерс ще има специална премиера на
20-ия София Филм Фест

Филмът е част от специалната програма от 3D филми на Вендерс, посветена на неговата 70-годишнина
Вендерс лично ще представи всеки филм в ексклузивни видеообръщения към публиката на София Филм Фест

След като приложи по брилянтен начин триизмерната технология в поетичното есе, посветено на Пина Бауш, и филмът му „Пина” беше номиниран за документален „Оскар”, един от най-големите новатори в световното кино Вим Вендерс направи и първия си игрален 3D филм „Всичко ще бъде наред”. Световната му премиера беше на „Берлинале” миналата година, където режисьорът получи „Златна мечка” за цялостен принос към киноизкуството.

В програмата на юбилейния 20-и София Филм Фест е предвиден троен 3D Вендерс-акцент – публиката ще може да види „Пина”, изключителния документален филм „Катедрали на културата” и най-новият му филм.

„Всичко ще бъде наред” проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Ще може ли някога отново да погледне в огледалото, и да види там обикновен човек, а не убиец? Травмиращата случка оставя траен белег в съзнанието на Томас, а също така играе важна роля в развитието му като писател.

Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Словото и магията на техническото съвършенство в кинотворбата са сляти в едно. Писателят създава свят, белязан от собствената му трагедия, която непрестанно извиква незаличимите спомени от миналото.

В началото проектът може да ви изглежда парадоксален, понеже все още 3D-киното силно се идентифицира с екшън, дандания и екстремност, – обяснява Вим Вендерс. –  Аз обаче разказвам интимна история, в която много от нещата се случват в главите на изпълнителите, а 3D-камерите въздействат като увеличително стъкло. Те буквално надничат в хората, създават рентгенови снимки на душите. Когато толкова много неща се случват в душата, както в случая с писателя Томас, тогава една 3D-камера може да види още по-точно реалността на вътрешния свят на този човек. Тази техника има способността да изостри визуалното и ние бяхме пионери в използането ѝ за история, лишена от екшън сцени. Тук динамиката не е буквална, а психологическа. Сигурен съм, че когато подобни технологии се включат при засилването на символи в интимната драма, филмите ще придобият друго измерение, ще докоснат публиката по различен начин, като я приближат съвсем реално до персонажите.”

Всичко ще бъде наред” е амбициозна продукция, зад която застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Драматичната 3D история на Вендерс е по сценарий на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани за главна роля в него и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер).

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *