Ant-Man

Вчера Американската академия за киноизкуство и наука разпространи списък с филмите, които ще могат да се борят за приз в категорията за „Най-добри специални визуални ефекти” на тазгодишните награди „Оскар”. Обикновено броят на филмите в този шортлист е десет (тук може да видите миналогодишните заглавия), но тази година списъкът е разширен и в него присъстват цели двадесет филма. Те отново ще бъдат съкратени до десет по-късно този месец, а в крайна сметка и до пет, когато бъдат обявени официалните номинации.

Ето 20-те заглавия:

„Ant-Man”
„Avengers: Age of Ultron”
„Bridge of Spies”
„Chappie”
„Everest”
„Ex Machina”
„Furious Seven”
„The Hunger Games: Mockingjay – Part 2”
„In the Heart of the Sea”
„Jupiter Ascending”
„Jurassic World”
„Mad Max: Fury Road”
„The Martian”
„Mission: Impossible – Rogue Nation”
„The Revenant”
„Spectre”
„Star Wars: The Force Awakens”
„Terminator Genisys”
„Tomorrowland”
„The Walk”

Не бихме казали, че има някакви големи изненади. Може би само присъствието на по-скромните откъм ефекти „Bridge of Spies”, „Spectre”, че дори и „Furious Seven” за сметка на „Pan”, „Fantastic Four” и „San Andreas”, но в случая ключът може да е в качеството, а не в количеството. Макар че „Pan” не беше лош откъм специални ефекти. Така или иначе, смятаме, че тези заглавия ще отпаднат още при обявяването на предфиналната 10-ка.

Трудно ни е да прогнозираме в крайна сметка кои пет филма ще се сдобият с номинация, но няма да се изненадаме (или ядосаме), ако са някои от следните: „Star Wars: The Force Awakens”, „The Walk”, „The Martian”, „In the Heart of the Sea”, „Mad Max: Fury Road”, „The Revenant” и „Jurassic World”. Бихме се ядосали на „Terminator Genisys”.

Пълният списък с номинираните филми ще бъде обявен на 14 януари 2016, а 88-та церемония по връчването на наградите „Оскар” ще се състои на 28 февруари в Dolby Theatre в Hollywood & Highland Center. Водещ ще бъде Крис Рок.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

 1. Mad Max е визуално пиршество, съгласен съм, но излиза нов Star Wars все пак, това никога не е за подценяване. Терминатор няма шанс, това би бил тотален базик.

 2. От тея 20 заглавия веднага мога да кажа кои категорично биха били веднага отпаднали.
  Поне според мен, сега не знам на малоумните олигофрени от Академията:
  Това са:

  „Bridge of Spies”
  „Chappie”
  „Ex Machina”
  „The Hunger Games: Mockingjay – Part 2”
  „In the Heart of the Sea”
  „The Revenant”
  „Spectre”
  „Terminator Genisys”
  „The Walk”

 3. Със сигурност „The Walk“, както ти би казал, „бута плика“. 🙂 🙂

 4. „Бихме се ядосали на…“

  Да се ядосваш, това значи да наказваш себе си за грешките на другите

 5. Sir Stevancho
  Не виждам как Star Wars ще покаже нещо ново откъм ефекти (или от каквото и да е). Big budget sci-fi movie…който обаче няма that special something, поне във визуално отношение, като Интерстелар, Гравитация и от тази година Лудия Макс.

 6. Нека го кажем така – за мен Мад Макс може би има други категории, в които би отвял конкуренцията на 100% – грим, саунд едитинг, филм едитинг, кинематография… Не казвам, че една статуетка за визуални ефекти не би му паснала перфектно, сякаш обаче мисля, че горните са по-скоро миксът, който превръща филма във визуален оргазъм. А това, което казвам за Star Wars е, че при наличие на нов филм от поредицата – няма как да се извади от уравнението.