Mountains May Depart

Вероятно не всичко е загубено за отвъдокеанската киноманска територия, след като в разпространение там ще тръгне през февруари едно от интересните и съвсем не комерсиални заглавия на отиващата си 2015 – „Mountains May Depart” на добре познатия фестивален любимец Дзя Джанкъ. Смятан за една от водещите фигури на „шестото поколение” китайски режисьори, Джанкъ представя за първи път филма си през май, пред възможно най-авторитетна/претенциозната аудитория в Кан. До момента десетки кинофоруми са включвали филма в програмите си и той вече е тръгнал на екран в Китай и Хонконг. Може би най-интересното в сюжета на мелодрамата, е портретът на Китай – историята проследява герои в три поколения в различни епохи. Ето как изглежда киноразказа:

Най-новият филм на Дзя Джанкъ пътува във времето – от не толкова далечното минало, през настоящето, към близкото бъдеще, и неусетно се превръща в интересно изследване на икономическия бум на Китай и разпрострелия се материализъм – тези фактори неизбежно влияят върху човешките взаимоотношения. Фамилните връзки, традициите, любовта очевидно се променят според средата, в която се развива всяка от трите части на историята, а използването на различни формати за заснемането на всяка част – от „академичния” квадрат на изображението до широкоекранна визия – е похват, който умело характеризира кардиналната промяна по пътя на Китай към бъдещето, настъпила както във времето, хората… и способите на снимане през годините. Лиричен, трогателен и доста амбициозен, „Mountains May Depart” е един от най-важните филми на 2015 година – поне според специалистите, които вече са имали възможност да го видят.

Филмът е написан и режисиран от Дзя Джанкъ („Unknown Pleasures”, „Still Life”, „A Touch of Sin” и др.) Ролите са разпределени между Джао Тао, Джан И, Лян Дзиндун. Филмът тръгва на екран днес, 23 декември във Франция и ще се появи в широко разпространение в Щатите на 12 февруари догодина. За наша територия може да си мечтаем само за фестивално „прелитане”, защото от (доста) години не се е разпространявал китайски филм (с изключение на „Кървавите скали” на Джон Ву, който имаше доста незавидна съдба).

плакат

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *