„Ma” - Силия Роулсън-Хол

Един доста скромен като размах и бюджет, а и като претенции филм е приковал вниманието на зрителите на фестивала на Американския филмов институт и е получил престижната Breakthrough-награда на публиката. Заглавието му е „Ma”, негов сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Силия Роулсън-Хол, а тук предлагаме на вашето внимание (до известна степен) психеделичен (само като визия) трейлър, който създава интересна тръпка.

Хубаво е да знаеш, че всичко си зависи от теб – сюжетът, как действат операторите, партньорите-актьори, после монтажът… Само в такива случаи не ни е ясно как изпълнителят на главната роля „режисира” себе си? Или залагат на „експериментално” и „стилизирано” излъчване? Девойката има четири режисирани късометражки зад гърба си, ала това съвсем не значи, че дебютният ѝ филм е пълнометражно съвършенство. Представен в програмата „Седмица на кинорежисьорите (Giornate degli Autori) във Венеция, подобна на Петнайсетдневката на режисьорите в Кан, филмът прави впечатление със свобода в подхода към разказа. Пък и очевидно не е случайност, че премиерата му е именно там.

Силия Роулсън-Хол използва своя опит като хореограф, за да създаде „Ma” – съвременен разказ за историята на Мария, библейската майка. Фигурата на девственицата е Ма (самата Роулсън-Хол), която се появява като силует в пустинята, само по тениска, ботуши и кърпа за глава. Тя си пада по също толкова самотен (като нея) мъж и те прекарват следващите няколко дни, като „изиграват” представи и образи на мъжественост, женственост, агресия и подчинение в една стая на крайпътен мотел. Решението във филма да няма диалог е достойно за адмирации, а липсващият елемент е заменен с впечатляващи кинематография и хореография. Авторката на филма включва в него познати лица от „инди” културата, и с помощта на изящните тела на танцьорите разказва една история за рода, силата и американската пустош. Когато Ма достига мястото, накъдето е тръгнала, публиката я очаква истински шок…

Ма” получава определения като „блестящ и жестоко оригинален” и макар че не е „пожелан” от никой разпространител при представянето му на AFI, може би ще успее да стигне до изтерзаните щатски зрители (които няма да знаят как да възприемат такъв тип кино).

„Ma” - Силия Роулсън-Хол

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *