Anomalisa

Кауфман, Чарли Кауфман. Съвсем достатъчно е само името, за да се изсипят суперлативите. Оказва се, че и този път има защо – филмът е окичен с ревюта с по толкова много звезди, колкото позволява всяка система за оценка. Ясно, че „Anomalisa” ще представлява ужасно предизвикателство за средностатистическия зрител навсякъде по света – защото тълпите ще си счупят краката да се подредят в мола за всеки следващ Marvel, но ако става дума за история, разказана с кукли и stop-motion анимация – народонаселението ще сметне подобен подход към разказа за… детински. Автоматично е! С което не целим да оправдаем публиката – напротив, важно е да знаят, че има и такива филми, а също и аниме-та, които заслужават специално време, отделено именно в киносалона. Не че у нас можем да очакваме подобно щастие, но поне може да се надяваме…

Още преди три години сме ви представяли kick-starter кампанията на филма и вече се бяхме отчаяли за бъдещето. Но нещата се развиват – според колеги отвъд Океана, гледали вече филма, и Paramount се опитват да „продадат” творбата като история, която е по-оптимистична отколкото всъщност е. По този повод става ясно, че в трейлъра не са представени онези моменти, които правят от филма такова невероятно важно и специално преживяване – и това звучи повече от прекрасно, защото обожаваме да очакваме изненади, особено от обичани автори като Кауфман.

http://www.youtube.com/watch?v=Xg8MtJv2Oec

Ще ви спестим мрънкането по повод цитатите. Историята на „Anomalisa” проследява Майкъл Стоун (Дейвид Тюлис) – съпруг, баща и уважаван автор на „How May I Help You Help Them?”, а това ще рече майстор в мотивацията, чиито собствен живот е осакатен от досадно еднообразие. По време на една командировка в Синсинати той отсяда в хотел „Fregoli” и с удивление открива възможно бягство от депресията си в лицето на непретенциозната Лиса (Дженифър Джейсън Лий), която може да се окаже любовта на живота му… Или греши?!

плакат

Този красив, нежен и абсурдно-забавен филм е създаден от въображението и страстта на Чарли Кауфман („Да бъдеш Джон Малкович”, „Адаптация”, „Блясъкът на чистия ум”) и Дюк Джонсън („Abed’s Uncontrollable Christmas” – stop-motion епизод от „Community”) и е реализиран с гласовете на Дженифър Джейсън Лий, Том Нунан и Дейвид Тюлис. Музиката е на Картър Бъруел.

Премиерата на „Anomalisa” е 30 декември 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Чарли Кауфман е шибан гений! Бих гледал всичко от него, ако ще и да е реклама на Пепси.

  2. Aз даже бих пил Пепси, ако рекламата е режисирана от Кауфман.

  3. Просто чудесно. Филмето изглежда доста земно. Имам предвид, че засяга, чисто човешки и емоционални проблеми от живота на човек. Все едно гледах житието и битието на най обикновен човечец от реалния живот.
    Браво на Кауфман, уцелил е точно в десетката…. 😉