Race

Традиционно сме доста взискателни, когато става дума за филми „в епоха”, които разказват за реални събития и дават шанс на публиката да се докосне до част от историята. А тя неминуемо е изградена от човешки съдби. Подобна среща е подготвил и режисьорът Стивън Хопкинс, заедно с целия актьорски екип на „Race”.

Вдъхновен от невероятната истинска история на легендарната звезда на леката атлетика Джеси Оуенс, филмът вдъхновяваща драма за стремежа на един мъж да се превърне в олимпийска легенда. Неговият път го отвежда до Олимпийските игри в Берлин през 1936 година, където се изправя пред идеолога на арийското расово превъзходство Адолф Хитлер. „Race” е увлекателен филм, посветен на смелоста, устрема и решителността, толерантността и приятелството.

Доволни сме от този първи поглед към историята, защото не ни изглежда „сухарски” или „проформа”, а сериозно задържа вниманието ни. В основата на сюжета са постиженията на атлета Джеси Оуенс, легенда в света на спорта. Важно е да се държи сметка и за времето, в което Оуенс приковава вниманието към себе си – 30-те и 40-те години на 20 век не са най-благоприятното време за събиране на световна слава от тъмнокож състеезател.

Преди време по проекта за този филм е работил Антъни Маки, а в момента главната роля е поверена на Стивън Джеймс („Selma”), като негови екранни партньори са Джейсън Судейкис (много приятна изненада), Джеръми Айрънс, Карис ван Хоутен, Шанис Бантън и Уилям Хърт. Някои колеги отвъд Океана са склонни да се шегуват с „двойнствеността” на заглавието – думата на английски означава и „състезание”, и „раса”, а авторите на филма пък вероятно се кефят на хрумването си да съчетаят в две срички целия синопсис на филма.

Разпространител на „Race” в Щатите е Focus Features, а премиерата му е определена за 19 февруари догодина.

Race

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Изглежда чудесно, само да не беше рапърската RnB музика от началото на 21 век…………..

  2. Cтивън Хопкинс е режисьор на петия „Кошмар на Елм Стрийт“. 😀