Ант-мен

Веднъж Ханк Пим резервира място на жена си в болницата, след като я пребива до смърт. Един друг път Тони Старк се бори с алкохолизма си и с демона на бутилката. Marvel обаче няма скоро (или някога) да позволят героите им да имат подобни оттенъци на големия екран. Продуцентите им може да описват „Железният човек 3” като „техно-трилър”, „Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител” като „политически трилър”, а „Ант-мен” дори като heist movie. Но колкото и колоритни да са Marvel с епитетите, оригиналността в самите филми е на изчезване. Работата по „Ант-мен” започва още преди първия „Iron Man“ (2008) и „разочарование” бегло описва чувствата на повечето фенове, когато свръхкреативният Едгар Райт се разделя трайно с проекта, поради непреодолими творчески различия с Marvel. За сценария на Райт за „Ант-мен” Джос Уидън („Отмъстителите”) твърди, че е най-качественият сценарий, с който студиото е разполагало. Добрата новина е, че във филма е съхранена немалко от неговата ДНК, но лошата е, че всичко останало се описва в най-добрия случай като посредствено.

Освен със способностите си в домашното насилие, Ант-мен е известен най-вече като създател на Ултрон, на когото вече имахме щастието да се насладим по-рано тази година. Ант-мен можеше доста по-естествено да се впише във вселената на Marvel, ако наистина поне беше създал Ултрон. Защото в сегашния си вид филмът отчаяно търси мястото си до степен, до която явлението откровено дразни. Ненужни подмятания и забравими препратки от комиксите и за другите филми бомбардират зрителя и го разсейват от основната история, доколкото такава има и заслужава внимание. Включването на един от отмъстителите представлява особено скучен епизод от филма, който издиша и като визуално непредизвикателен, и като сюжетно безполезен.

Пол Ръд

Предимство на „Ант-мен” е, че са вложени усилия в това да изгради образа на Скот Ланг като по-достъпен и земен, особено в сравнение с други полубогове. Във филма има двама Ант-мен: Майкъл Дъглас като първият Ант-мен успява да пасне на стилистиката на филма (подобно на други марвелизирали се актьори от калибъра му като Антъни Хопкинс, Джеф Бриджис, Бен Кингсли, Робърт Редфорд), но и той не е способен да придаде особена класа на случващото се край него. Като приятна изненада отчитам, че някои от по-жалките реплики от трейлърите не намират място във филма. Така например Скот Ланг вече не пита не е ли късно да смени мравешкия му псевдоним; може би от Marvel са се усетили, че подобнa реплика би контрастирала с патетичните „Аз съм Железният човек!”, „Имаме си Хълк!” и т. н., с които те обичайно „блестят”. Скот Ланг може да печели повече симпатии от други супергерои именно заради своята непринуденост. Очевидно на този елемент се е разчитало извънредно и Пол Ръд върши една нелоша работа.

Ант-мен

Злодеят на филма е толкова очаквано бездушно написан и изигран, че заслужава внимание само за протокола. Неприятна изненада е и колко много недодялани реплики се намират из филма. От друга страна, факт е, че в не малко сцени си проправят път чудни визуални решения, най-вече в първите епизоди, в които Скот Ланг е с размерите на мравка. Страхотни хрумки прозират и когато се заговори за различните семейства мравки и възможностите на костюма. Уви, не се разгръщат и никога не доживяват обещания потенциал. А и филм, в който до такава степен се разчита на игра с мащабите, е задължен да разполага с режисьор, който поне теоретично може да се побере в обувките на Едгар Райт. Зад творението на Пейтън Рийд не стои и капка страст и така най-накрая окончателно е развенчан митът, че филмите на Marvel са на ниво, дори когато създателите и героите им са полуанонимни.

Ант-мен” стои по-високо от разочарования като „Тор: Светът на мрака”, но отстъпва силно дори на тазгодишния продукт с името „Отмъстителите: Ерата на Ултрон”. Сцените след надписите са две, като не мога да определя коя е по-безполезна, особено предвид обективно големите неща, които предстоят в сапунения сериал на Marvel. По нелош начин се загатва предстоящият филм за Доктор Стрейндж, като поне това се случва необичайно и неочаквано. Но извън съмнение е, че „Ант-мен” е една малка стъпка наникъде; движение между атоми, както биха казали героите му.

6/10

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

31 Comments

 1. „Във филма има двама Ант-мен: Майкъл Дъглас като първият Ант-мен успява да пасне на стилистиката на филма (подобно на други марвелизирали се актьори от калибъра му като Антъни Хопкинс, Джеф Бриджис, Бен Кингсли, Робърт Редфорд), но и той не е способен да придаде особена класа на случващото се край него.“

  #КОЙ е вторият? шеумранеможебездазнам

 2. Aз го четох, без да съм гледал филма, и не мисля, че се спойлнах кой знае колко.

 3. Няма какво да си спойлнеш. „Ант-мен“ не предлага абсолютно нищо, което да не си виждал в предишните филми на Марвъл.

  Иначе, аз останаха малко по-доволен от Начев (може би 7/10, но не съм сигурен) – смятам, че на дечурлигата ще им допадне. Главното ми разочарование е, че можеше да се получи наистина готин и различен филм, а вместо това имаме цикъл на формулата, без смели решения в нито един от отделните му елементи. Но ги разбирам и от Марвъл, с желанието им всичко да е подчинено на е един общ стил. Имат си идея, тя работи и си я спазват.

  И последно, за някои филми няма нужда да се пишат „анализаторски“ фермани.

 4. @Liubo Ursiny

  „Блейд“, ако Дедпул е успешен ;).Вече преговарят с Уесли Снайпс.

 5. За Дедпул не знам защо винаги съм мислел че е част от DC Comics.

  Блейд – да! И точно затова е такава класика!

 6. Блейд преди не знам на кой е бил собственост ,но сега е на Марвел.Нали говорят от 1 година за продължение

 7. @Liubo Ursiny
  абе доста си прав, МАРВЕЛСКИ филм, който да е собственост на Марвел и да е R рейтинг, едва ли ще видим скоро, Дедпул го държат Фокс, а и те го R-наха с 300 зора.
  За ДЦ Детпула….те имат един герой, едно към едно – Детстроук, който се казва Слейд Уилсън (Уейд Уилсън за Детпул) и историята им беше интересна, но не помня кой аниматор от къде беше кръшнал и отишъл при конкуренцията, да направи другия герой.
  Може би Начев ще знае

 8. Тогава Ryan Reynolds (Wade Wilson) в X-Men Origins: Wolverine кой става накрая? Deathstroke или Deadpool?! 😀

  Не знаех, че гласят продължение на Blade. Wesley Snipes не е ли малко дъртичък вече… Помня, че имаше някакъв сериал, който гледах половин серия и го спрях. Класическата трилогия на Blade си издържа теста на времето. Дано не пробват някакви reboot-и, че Терминатора отиде в кошчето вече.

 9. минусът на филма, който аз бих определил като основен, е че филма копира, почти едно към едно първия Железен човек.
  Пак гений, пак неговият партньор/ментор/ученик/колега взима контрола над компанията, пак развива алтернативен на главния герой костюм, пак откача със собббствените си амбиции.
  Ама докато „железния“ е един от най-добрите комикс филми, и проправи Марвел пътя, тук нещата не стоят точно така. Но като цяло се забавлявах с филма.
  За скритите сцени, бяха обещани не знам какви не вждани до сега чудеса, ама си бяха стандартни.
  Виж обаче препратката към Док Стрейндж аз не видях/усетих

 10. Наистина е адски близък (сюжетно) с първия „Iron Man“ (Yellowjacket и Iron Monger са на практика един и същи персонаж), но като настроение е може би най-неебателния, хумористичен и лежерен комиксов филм от поредицата. За съжаление обаче играе прекалено на сигурно и дори шегите не са в състояние да го отличат от клишето на „Марвъл“. Като цяло съм с положителна оценка, но ме е яд колко по-некултурен и неконвенционален можеше да се получи, ако едно британско момче седеше на режисьорския стол.

 11. са ако кажеш, че си бил в аймакса …..
  за първи път от години ходене в аймакса, ми се случи да се прецака филма, спряха го за 10 минути.
  Такова нещо не ми се беше случвало от 25 години от киното в Княжево

 12. ха, не ви видях, иначе щях да ви бъзна нещо, а и бях зает да утешавам мрънкащи жени……де’а, само ми развалят удоволствието от деЦките филмчета

 13. Оф, говори ми. Моята поне не дойде тоя път (за добро или лошо). Иначе стояхме до края, за да видим и двете credits-сцени – по това ще ни забележиш next time. 🙂

 14. ааа, бая народ тоя път останаха, трябваха им 7 години да свикнат с това, че има сцени, и че не е толкова лузърско да постоиш за да ги видиш.

  а ти можеш ли да ми обясниш връзката със док Стрейндж, щото според мен се връзваха със Сивил Уор-а

 15. Последната сцена май си беше директен тийзър към третия „Капитан Америка“. На мен също ми беше интересно как ще загатнат „Доктор Стрейндж“, но и аз не хванах препратката, ако изобщо я е имало.

  Ще ударя малко по-късно един гугъл, сигурно из нета има инфо.

 16. @Дринов
  именно, в това бедно на сериали лято, следя кънтовете с най голям интерес 😀
  просто не ви видях, иначе щях да се обадя.
  а вие къде седите, аз в ай макса ако не съм на последните два реда, 3Д-то ми идва много навътре.
  „Втория“ път като гледах „първите“ Авенджъри, бях на 5-ти ред, и Хълк мачкаше директно в очните ми дъна. Дори и на 2Д, пак сядам назад, този голям екран не мога отблизо да гледам, така че и на Мисията невъзможна, пак ще съм там, но сигурно ще дебна четвъртъчната евтинийка.
  @УЗУМАКИ
  понеже вашия човек, ревюиращия така е написал, и реших че може би и ти знаеш

 17. Не, пък и в нета не намирам нищо конкретно.

  PS B IMAX съм обикновено на 7-ми или 8-ми ред. Снощи бяхме на 8-ми, откъдето ми е идеално.