Тед 2

Структурирането на даден филм е чисто изкуство. Направиш ли го правилно, зрителят те аплодира, но издъниш ли се, всеки започва да се оплаква от недостатъците ти. Екшъните например, понякога компенсират калпавият си сюжет с бомбастичен завършек. При комедията нещата съвсем не стоят по този начин – веднъж изчезне ли ѝ енергията и спре да носи смях, след това е изключително трудно да се регенерира нейната мощ.

Тед 2” стартира с такава невероятна скорост, че няма как да не се зарадваш, че отново си се събрал заедно с Джон Бенет (Марк Уолбърг) и прелестното цинично мече на Сет МакФарлън. За съжаление тази радост не трае дълго, защото в един момент филмът се проваля и разваля доброто впечатление, изградено от първата половина. Единствената причина „Тед 2” да не рухне изцяло, е дуото Уолбърг и МакФарлън. Задругата им е толкова заразителна, че незабавно усещаш, че си част от тайфата. Съществува една непринуденост във взаимоотношенията между Уолбърг и МакФарлън, които са прочувствени, топли и задължително забавни, независимо дали това включва сипване на пиячка по баровете и случайно попадане на мъжки придатъци в интернет; гледане на „Закон и Ред” и пеене на песента от интрото на сериала, докато са пияни или усилията им да унищожат заразения компютър на Джон Бенет.

Марк Уолбърг и Аманда Сайфрид

Тед 2” започва със сватбата на Тед (Сет МакФарлън) и Тами-Лин МакКафърти (Джесика Барт). За съжаление, докато най-добрият му приятел вече навлиза в този етап от своя живот, Джон Бенет (Марк Уолбърг) още не е преодолял края на връзката си с Лори Колинс (Мила Кунис). Но когато Тед и Тами-Лин решават да си имат бебе и с това да докарат брака си до следващото ниво, те са изумени, когато научават, че Тед се приема по-скоро като собственост отколкото като човек (и точно поради този факт легално не могат да си осиновят дете), и той трябва да докаже гражданските си права в съдебната зала.

За съжаление, интродукцията на адвокатката Сам Джаксън (Аманда Сайфрид) и тежкото бреме с гражданските права на циничното мече нарушават химията между Джон и Тед. Въпреки че това е необходимо, за да не се прекъсне сюжетната линия (и да се представи зараждащата се любов между Джон и Сам), смехът и забавлението, които Уолбърг и МакФарлън така усилено генерират в началните сцени на филма изчезват, когато дуото  се превръща в трио. Това съвсем не означава, че изпълнението на Аманда Сайфрид трябва да бъде критикувана като цяло. Тя не само, че грее в образа на Джаксън, но и доста компетентно се вмества в шикалкавенията на Уолбърг и МакФарлън (специално в разговора им относно това какво означава буквата „Ф“ в името на Ф. Скот Фицджералд). Проблемът е в това, че тя не подхожда достатъчно добре в празнословията на Тед и Джон и филмът не произвежда достатъчно смях от момента на влизането им в съдебната зала, както и не оправдава напълно заложената концепция.

Марк Уолбърг

Сет МакФарлън заслужава признание за смесването на амбициозната и добре обмислена история с множество интелектуални и неинтелектуални попкултурни шеги, като например откриващата сцена по време на началните надписи, която е вдъхновена от творчеството на Бъзби Бъркли (известен американски хореограф и кинорежисьор, основател на филмовия мюзикъл). Въпреки това „Тед 2” губи своя свободен дух и жизненост с преминаването на действието в съда, като внезапната поява на подсюжет за злодея Дони (Джовани Рибизи) сякаш допълнително придава усещането за отбиване на номера.

До средата филма е възхитително непочтителен, приятно груб, както и славно прочувствен колкото своя оригинал. Перфектно измислените cameo появи (дори емблемата на американския футбол Том Брейди е забавен), искрено смешните реплики и добре изработените сцени за борбите по време на един брак и рисковете на интернет порнографията те карат отново и отново да се кефиш на макс на Тед и Джон. Жалко, че„Тед 2” не успява да поддържа същото темпо на смях и привлекателн сюжет както беше при оригинала. Въпреки всичко и при евентуална поява на трета част, отново с радост бих прекарал времето с глупостите и магията между Уолбърг и МакФарлън.

Оценка: 6/10

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Добре де, ама не смея да попиатм. Кво стана с прожекциите Термнинбатор и ревюто….?
    Нещо се бавите, толкова ли е зле? 😉
    А това филмче ще го гледма, ‘щото занм, че въпреки минусите ще е забавен и разпускащ 😉
    А от таква комедия това се очаква 🙂

  2. чекайте бе пичове, има седмица до филма, що ви е ревю пък и кънтовски епизод пълен със спойлери

  3. И ревюто, и епизодът ще са тъпкани със спойлери, но първото ще е налично утре в сайта, докато второто е TBA. 🙂

  4. @heinrich Продължението, че е забавно спор няма, но ако отидеш с очакването за същата порция смях и креативност (както си беше в моя случай), показана в оригинала, ще се разочароваш. Но да, убиец на време си е със сигурност 😉