Месец на динозаврите по National Geographic

Малко късно се включваме с новината, че месец юни е месец на динозаврите по National Geographic, и част от тематичните предавания вече са минали, но предвид факта, че всички те ще бъдат излъчени като повторения през идните седмици, драмата не е чак толкова голяма.

С няколко думи, навръх дино-истерията, предизвикана от „Джурасик свят”, National Geographic ни предлагат да си доначешем крастата с няколко любопитни предавания, посветени на динозаврите. Ето техните заглавия, датите на излъчване (там където ги знаем) и няколко думи от официалните прессъобщения какво може да очаквате:

„Ти-рекс: Аутопсия” 20 юни от 19:00 / 4-ти юли от 21:55 часа

Имал ли е тиранозавърът пера? Как се е хранел с миниатюрните си ръце? Дали е бил хищник или по-скоро мършояд? Как е смилал храната си? Каква е била продължителността на живота му? Как се е размножавал? Бил ли е топлокръвен като бозайник или студенокръвен като влечуго?

Това са само част от въпросите, на които отговаря двучасовото специално предаване „Ти-рекс: Аутопсия”. С помощта на модерни специални ефекти и екип от уважавани ветеринарни хирурзи, анатоми и палеонтолози, „Ти-рекс: Аутопсия” представя последните проучвания и открития за Tyrannosaurus rex. Зрителите ще видят дисекция на първия анатомично издържан модел на тиранозавър рекс в специално конструирана биологична лаборатория. Дължината му е 14 метра, а широчината – почти 2 метра.

Динозаврите: Смъртоносна битка” – 21 юни от 19:00 часа / 27 юни от 19:00 часа

Един фосил, познат под името „Двубой на динозаври”, изобразява хищник и жертва, загинали в битка. Находката е вълнуваща, но разпалва бурен дебат. Дали предоставя доказателства за съществуването на друг вид от рода Tyrannosaurus? Може да се окаже, че става въпрос за тиранозавър джудже – Nanotyrannus. Доказателствата разкриват уникален динозавър, който програмата връща към живот с удивителна компютърна анимация.

Тиранозавър рекс: Оцеляване” – 21 юни от 20:00 часа / 27 юни от 20:00 часа

За времето си Tyrannosaurus rex, прочутият цар на динозаврите, е бил върховен хищник. Въпреки това, нови находки разкриват, че животът на T-rex и братовчедите му е бил тежък. Предаването анализира фосилите с модерни технологии, за да разкрие произхода на нараняванията, неуспешните опити за лов и титаничните битки на динозаврите.

Топ 10 на мегачудовищата 21 юни от 22:55 часа / 28 юни от 19:00 часа

Преди човекът да завладее света, на Земята господствали гиганти. „Топ 10 на мегачудовищата“ предлага класация на най-големите зверове, бродили на планетата. Зрителите ще видят птици с размах на крилете като този на самолет и динозаври, които съперничат на Боинг 737. С помощта на удивителна компютърна графика, предаването се отправя в търсене на истината за тези чудовища и представя десетте най-големи и впечатляващи находки.

Експертите обработват наскоро открити кости на динозавър, който се оказва по-голям от очакваното, и анализират полета на гигантска, 7-метрова птица. Предаването открива кои са уникалните адаптации, позволили съществуването на всяко от животните. Визуалните ефекти и изненадващите сравнения на размерите на зверовете допълнително подсилват класацията на най-изумителните гиганти.

„По-голям от тиранозавър рекс” – 11 юли от 18:00 часа

Той е най-огромният убиец, бродил някога на Земята. Остри зъби, еднометрови челюсти, сърповидни нокти. Ако предполагате, че става дума за тиранозавър рекс, грешите. Това е спинозавърът! Гигантското му телосложение и двуметровият гребен на гърба го нареждат сред най-причудливите създания, откривани досега. В Сахара е намерен нов скелет, който носи всички белези на спинозавър. Архивни фотографии и рисунки се комбинират с компютърна томография на костите за изготвянето на първия макет на хищен динозавър в реален размер, изработен по дигитален модел.

Спинозавърът бие всички рекорди. Новите данни потвърждават, че той е най-голямото месоядно животно, бродило на Земята, с дължина 15 метра – с 15% по-дълго от най-едрия тиранозавър рекс. Фактът, че бил добър плувец, го превръща в единствения частично воден динозавър, откриван някога. Този филм е невероятна сага за възкресението на едно от най-загадъчните създания, съществували някога.

T-Rex аутопсия

плакат T-Rex аутопсия

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Това с аутопсията беше ужасно. Нелепа и ненужна бутафория. И тия ми се нацапали някви… бе ужас ви казвам. Другите бяха добри.