Майкъл Ман

Хакер” на Майкъл Ман поляризира екипа ни по отношение на качествата на филма, но това не пречи всички да отправяме поглед, изпълнен с надежда, към новия проект на режисьора, който е посветен на италианския титан в автомобилизма – Енцо Ферари. Плановете му са да направи биографичен филм, воден от книгата на Брок Йейтс „Enzo Ferrari: The Man, the Cars, the Races” (1991).

Според Variety Майкъл Ман и Cecchi Gori Media се намират на финалната права в разработването на проекта. За момента плановете са снимките да започнат в началото на 2016 година. Двама сценаристи са работили по идеята и вероятно окончателният сценарий ще бъде обобщена версия между усилията на Трой Кенеди Мартин („The Italian Job) и Дейвид Рейфиъл („Three Days of the Condor”).

По идея за подобен филм се работи вече повече от десетилетие – през 2004 година Сидни Полак е щял да режисира Ал Пачино в главната роля. Междувременно Майкъл Ман беше ангажиран с друг Ферари-проект, в който щеше да става дума за съперничеството с Хенри Форд II, но „Go Like Hell” премина в други ръце и (вероятно вече) се разпадна. Очаква се на фестивала в Кан да бъдат потърсени разпространители на филма, който все още няма други големи имена (освен на режисьора), които да имат потенциал да го „продадат” изгодно на публиката в близко бъдеще. Ето какво гласи синопсиса на книгата на Йейтс:

За легионите от негови почитатели, италианската автомобилна легенда Енцо Ферари (1898 – 1988) е гений, който лично е създал прекрасни коли с новаторски дизайн. Но както изтъква в своята завладяваща и разрушаваща митове биография Брок Йейтс, нито една от състезателните коли на Ферари „не беше бляскав пример за дръзко използване на технологиите” и той почти не участва в създаването на колите, които по-късно носят неговото име.

Представен като темпераментен мегаломаниак, познат с невъздържаните си избухвания и безбройни любовни авантюри, Ферари е баща на извънбрачно дете и води потаен „втори живот”, за да избяга от „врящата омраза” на официалната си съпруга. Той представя себе си като верен „моторизиран рицар”, който защитава националната чест на Италия, но според оценката на Йейтс Ферари се интересува само и единствено от печелене на състезанията и понякога притиска състезателите до много опасни, екстремни граници на възможното.

Авторът проследява „касапницата” на най-големите писти, договорките между различните компании и политическите измерения на автомобилните състезания от времето преди Втората световна война до нашето съвремие…

Какъвто и да е изборът за актьорски екип на филма, ние от сега декларираме надежда, че нещата ще се подредят по възможно най-добрия начин – и разчитаме на Майкъл Ман.

Similar Posts