Урок

Вчера, 14 март, в Зала 1 на НДК се състоя церемонията по връчването на наградите на 19-ия София Филм Фест, на който бяха представени 224 филма от над 60 държави.

Международното жури в състав Стефан Командарев (България – режисьор, председател на журито), Джей Джеон (Южна Корея – фестивален директор), Зейнеп Атакан (Турция – продуцент), Леван Когуашвили (Грузия – режисьор), Илда Сантяго (Бразилия – програмен фестивален директор) и Олег Сенцов (Украйна – режисьор, почетен член) присъди:

Голямата награда „София – град на киното” за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, се връчва на филма „Урок” (България-Гърция) с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов. „Урок” също така беше отличен с наградата за най-добър български игрален филм, наградата на журито на ФИПРЕССИ и наградата на публиката.

Ето и останалите победители в официалното прессъобщение:

НАГРАДИТЕ

на 19-ия Международен филмов фестивал
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
www.siff.bg

19-ият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 224 филма от над 60 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

На 14 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.
МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Стефан Командарев (България) – режисьор, председател на журито
Джей Джеон (Южна Корея) – фестивален директор
Зейнеп Атакан (Турция) – продуцент
Леван Когуашвили (Грузия) – режисьор
Илда Сантяго (Бразилия) – програмен фестивален директор
Олег Сенцов (Украйна) – режисьор, почетен член

РЕШИ:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, се присъди на филма „Урок” (България-Гърция) с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО беше присъдена на филма „Млади сме, силни сме” (Германия) на режисьора Бурхан Курбани.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъди на Габор Рейз за филма „По необясними причини” (Унгария).

Почетен диплом (Special Mention) за режисура беше присъден на Андрес Кларион Ранхел за филма му „Илда” (Мексико).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъди на филма „Гинка” (България) на режисьора Антония Милчева.

JAMESON ДИПЛОМ (Special Mention) се присъди на филма „Врагове” (България) на режисьора Христо Симеонов.

НАГРАДАТА „МИЛЕНИУМ” ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Шон Макалистър (режисьор, Великобритания), Светла Търнин (изпълнителен директор на „Cinema Politica” Network, Канада) и Светослав Драганов (режисьор, България) на филма „Образът на мълчанието” (Дания-Финландия-Индонезия-Норвегия-Великобритания) на режисьора Джошуа Опенхаймър.

Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Остров на разбитите души” (Хърватска) на режисьора Тиха К. Гудач.

НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател Нана Джорджадзе (режисьор, Грузия), Кафка Яворска (фестивален директор, Полша) и Ситора Алиева (програмен фестивален директор, Русия), на филма „Следвай гласа ми” (Турция-Франция-Германия) на режисьора Хюсеин Карабей.

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Аферим!” (Румъния-България-Чехия-Франция) на режисьора Раду Жуде.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ ЗА БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди на филма „Защо аз?” (Румъния-България-Унгария) на режисьора Тудор Джурджу.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури в състав Кирил Разлогов, програмен директор на Московския международен кинофестивал, Елма Татараджич програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина, и Тиина Лок, директор на международния фестивал Black Nights – Талин, се присъди на филма „Урок” (България-Гърция) с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Журито присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Събирач на трупове” (България) с режисьор Димитър Димитров.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Маргарита Чапате (Испания), Марике Нюдорп (Холандия), Людмила Дякова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Урок” (България-Гърция) с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА на 19-ия София Филм Фест бе избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит „Урок” (България-Гърция) с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала, с почетен член актьорът Никола Стоянов, определи за най-добър филм от Международния конкурс „Без граници” (Иран) на режисьора Амирхосеин Асгари.

На 19-ото издание на международния София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино на:

ИВАН ИВАНОВ, актьор (България)
ФРАНКО НЕРО, актьор (Италия)
В памет на КАРЛ БАУМГАРТНЕР, продуцент (Германия)
НАНА ДЖОРДЖАДЗЕ, режисьор (Грузия)
На 12-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ:

Награда от Hungarian Filmlab за Най-добър проект в програмата ПРОЕКТИ ЗА ВТОРИ ФИЛМ – 10 000 евро в услуги за пост-продукция получава THE LADDER (Великобритания), представен от режисьора Али Джейбърансари и продуцентите Дучио Киарини и Бабак Джалали.

Focusfox Studio (Унгария) награда за Най-добър проект в програмата ПЛЮС МИНУС ЕДИН – 10 000 евро в услуги за пост-продукция във Focusfox Studio получава NEIGHBOURS (Грузия), представен от режисьора Григол Абашидзе и продуцентите Лаша Калваши и Тинатин Каиришивили.
Награда от Synchro Film, Video & Audio (Виена) – Специална награда: 5 000 евро в услуги за пост-продукция (услугите от наградата трябва да бъдат използвани в период от четири години) получава проекта MISTY ILLUMINATION (Турция), представен от режисьора Хюсейн Карабей и продуцента Су Балоглу.

Награда за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) – 5 000 евро за едноседмични консултации за филмовия проект в Истанбул и възможност за представяне пред турски продуценти получава проекта PIG (България), представен от режисьора и продуцента Драгомир Шолев, продуцента Елена Мошолова и съсценариста Мартин Илиев.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *