Глутница

Вчера гледахме пилотния епизод на най-новия сериал на НВО „Глутница” („Wataha”) и решихме да ви го представим, защото определено предизвика интереса ни.

Глутница” разказва историята на група полски граничари, които се опитват да спрат нелегалния поток от хора, оръжия и наркотици през една от най-уязвимите граници на Европейския съюз, минаваща през уникалната природа на планините Bieszczady, простиращи се между Чехия, Словакия, Полша и Украйна.

В центъра на историята е капитан Ребров (в ролята Лешек Лихота), който е единственият оцелял след бомбена атака, убила много от колегите и приятелите му, сред които и любимата му Ева. Ребров е съкрушен от загубата и от факта, че е основният заподозрян за атентата, но е твърдо решен да намери сили и да открие кой стои зад атаката.

Освен редкия задкулисен поглед към света на граничарите (сериалът е заснет със специалното съдействие на полските гранични служби и голяма част от описаните действия и събития са вдъхновени от реални случки от тяхната практика), „Глутница” предлага и един по-метафоричен разказ, представящ границата като нещо много повече от чисто географското понятие.

Вижте един трейлър.

http://www.youtube.com/watch?v=6b76tk_deww

Знаем, че сред вас има хора, които са скептични по отношение на европейското кино и телевизия, но както сами виждате, и като визия, и като история сериалът отговаря на абсолютно всички високи стандарти, които откриваме в повечето продукции на НВО, и според нас заслужава да му отделите от вниманието си. Пък и е интересно да се види колко още път имаме да изминем с нашите родни сериали.

Първият сезон на „Глутница” е от шест епизода, които са режисирани от Михал Газа и Каша Адамик (дъщеря на легендарната полска режисьорка Агнешка Холанд). В ролите са Лешек Лихота, Дагмара Баг, Бартломей Топа, Магдалена Поплавска, Александра Поплавска, Анджей Жилински и други.

Може да гледате „Глутница” всеки понеделник от 22:40 по HBO, както и по HBO GO, където първият епизод е наличен за свободно гледане

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *