Match

Може би не обръщаме внимание на някои факти – като например принадлежността на Патрик Стюарт в Кралската шекспирова трупа от 1966 до 1982 година, както и активната му и до момента работа на различни сцени в цял свят. Той в никакъв случай не е само Капитан Пикар от „Стар Трек” в миналото или професор Чарлз Екзевиър от поредиците за X-Meн и участието му в по-нискобюджетни, арт-филми е доказателство за разнообразието на артистичните му търсения.

В основата на „Match” е едноименна пиеса, написана от режисьора на филма Стивън Белбър. Тя разказва за инструктор по балет (Стюарт) от прочутото училище „Джулиард”, който е принуден да обмисли живота си, притиснат от въпросите на една семейна двойка…

Критиците са скептични по отношение на „Match” още по време на премиерата му в рамките на филмовия фестивал в Трайбека – според общото мнение Белбър не е успял достатъчно добре да „преведе” собствения си текст на киноезик. Другите две роли във филма са поверени на Карла Гуджино и Матю Лилард – по този повод зрителите също обръщат внимание, че двамата актьори за съжаление не са на нивото на Стюарт. Но въпреки критиките към филма като цяло, всички експерти са на мнение, че мистър Стюарт е „истинско съкровище”, „наслада за очите и душата”.

Тобиас „Тоби” Пауъл е учител по танци в Джулиард, чиито опит го е превърнал в любящ и внимателен наставник на младите таланти. Интервюто на Лиза (Карла Гуджино), която пише дисертация за развитието на танца през 60-те, е очевидно свързано с историята на Пауъл като танцьор, а на него му се налага да се сблъска с болезнени решения, които би трябвало да са останали в миналото. Емоционално нестабилният Майк (съпруг на Лиза, в ролята – Матю Лилард) допринася за странната атмосфера на разказа, а тримата герои трябва да открият общото по между си в изненадващо интимните отношения, в които са поставени. Развръзката може да доведе до нещастие и съжаления – или да донесе изцеление и освобождение…

Колкото и отнесено да звучи този синопсис, дори и в трейлъра си личи, че Патрик Стюарт владее положението безапелационно. Нужно ли е да подчертаваме, че бихме искали много да го видим в тази „танцувална” роля?!

В момента плановете са IFC Films да пусне на кино „Match” на 14 януари 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *