Той е вече на 50, но това не му пречи в последните няколко години да прави (повече) грешни избори отколкото сме подозирали, че е възможно. Навсякъде повтарят как е носител на Оскар, но „Да напуснеш Лас Вегас” е вече 18 години в миналото, а в момента чаровният (някога) Никълъс Кейдж се е включил в поредната ЦРУ-трилър-екшън история, която ще мине-замине без никой да я помни точно седмица-две след премиерата. Или поне такива са първичните, трейлърови впечатления.

http://www.youtube.com/watch?v=xUR9YO7tgko

Dying of the Light” е написан и режисиран от Пол Шрейдър, като първоначално замисълът е бил Николас Виндинг Рефн да се включи „начело” на екипа, и да поверят главната роля на Харисън Форд (в партньорство с Чанинг Тейтъм, без майтап!). След като се оказало, че Форд и Рефн споделят „творчески различия”, актьорът отпада, а Рефн остава като изпълнителен продуцент на проекта. Впоследствие се оказва, че и сценаристът не може да мели брашно с основните продуценти на филма – и окончателният вариант на монтажа няма да включва мнението на режисьора. Защото „версията, която Пол представи, се различава драстично от собствения му сценарий – от филма, чиято идея беше първоначално одобрена, който беше дискутиран и който беше заснет.” И защото сценаристът-режисьор отказал да се съобрази с корекциите на продуцентите, които – според техните думи – са били напълно в духа на сценария и на заснетия материал.

Кейдж е в ролята на агент-ветеран от ЦРУ, когото са пенсионирали – очевидно заслужено и с болезнени за него последствия. Но когато младият агент-протеже на ветерана (в ролята Антон Йелчин) открива доказателства, че един терорист е все още на свобода, възрастта не може да се окаже пречка пред героя на Кейдж да извърши и немислимото, само и само да залови своя вечно изплъзващ се враг.

Кой знае каква версия на историята щеше да предложи Пол Шрейдър, ако го бяха оставили да „реконструира” сюжета?! И Рефн, и Кейдж, и Йелчин застават на страната на режисьора и изказват съжалението си, че публиката няма да види версията, която носи почерка на Шрейдър, и с която те лично се гордеят – „Не разбираме защо филмът ни беше отнет така безапелационно.”

В „Dying of the Light” участват още Ирен Жакоб, Александър Карим, Адетомива Едун, Аймен Хамдучи, Клодиъс Питърс, Робърт Г.Слейд. Филмът трябва да излезе на екран на 5 декември 2015. Тогава ще стане ясно дали той се е оказал поредния лош избор за Кейдж, или (просто за разнообразие) е нещо различно…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *