Том Мур е ирландски художник, аниматор, създател на комикси и режисьор. Роден е през 1977 година и е един от съоснователите на анимационното студио Cartoon Saloon в Килкени, Ирландия. Неговият дебютен филм „The Secret of Kells” (поетично-приключенска фентъзи история за създаването на прочутото копие на библията, превърнало се в ирландско национално съкровище) е сред номинираните за Оскар най-добри анимационни филми през 2010 година.

Във втория му филм отново има митични същества – малката Сърша е последната „силки”, дете-тюлен, което може да живее в океана, но излезе ли на брега, съблича кожата си и се превръща в любимата сестричка на малкия Бен. Предлагаме ви трейлъра на „Song of the Sea”.

Очевидно авторът продължава да е верен на митологията – съществата „selkies” присъстват в шотландския, ирландския фолклор и преданията от фарьорските острови. И мъже, и жени „силки” са се влюбвали в човеци, но морето неизбежно ги притегля обратно към себе си. В тази история, разказана със завладяваща рисувана визия от Том Мур, Бен и сестра му трябва да потеглят на фантастично пътешествие през света, от който изчезват древните легенди и магията, за да успеят да се върнат обратно в дома си край морето. Сърша копнее да освободи всички митични създания, уловени в капана на модерния свят.

При все че не може да се правят заключения, базирани само върху трейлър на един филм, „Song of the Sea” може би притежава нужните качества да бъде поставен в състезателна среда за анимационните Оскари догодина – той ще има ограничен показ в Щатите от 19 декември.

***

Така и така сме на тема „анимации” – ето и пълнометражните рисувани филми, от които Американската Академия ще си избере пет в номинациите за златния воин догодина:

Big Hero 6
The Book of Life
The Boxtrolls
Cheatin’
Giovanni’s Island
Henry & Me
The Hero of Color City
How to Train Your Dragon 2
Jack and the Cuckoo-Clock Heart
Legends of Oz: Dorothy’s Return
The Lego Movie
Minuscule – Valley of the Lost Ants
Mr. Peabody & Sherman
Penguins of Madagascar
The Pirate Fairy
Planes: Fire & Rescue
Rio 2
Rocks in My Pockets
Song of the Sea
The Tale of the Princess Kaguya

За повечето имаме някаква представа/информация и/или сме ги гледали, и познавайки поведението на щатските академици в такива случаи, ви предлагаме една (много) вероятна петорка:

Big Hero 6
The Book of Life
How to Train Your Dragon 2
The Lego Movie
Rio 2

Дали така ще се развият събитията, ще научим на 15 януари 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *