Selma” се оказа първият от трите уж-паралелно-разработвани проекти, посветени на Мартин Лутър Кинг, който „отлепи” от идейно-сценарната фаза и вече е съвсем близо до срещата си с публиката. Биографичният филм, режисиран от младата Ейва ДюВерней, е посветен на демонстрациите през 1965 година – маршовете от Селма до столицата на Алабама Монтгомъри, известни още като „Кървава неделя”. Опасната кампания завършва с подписването на Закона за правото на глас от Линдън Джонсън през същата година. По-детайлна представа може да добиете от първия трейлър на филма.

This revolution goes on and on… Честно, има моменти, в които изпитваме досада от факта, че сме гледали толкова много трейлъри, и така сме „обръгнали”, че всичко ни се струва шаблонно-клиширано-и-вече-видяно. Вярно, искрено се радваме, когато попаднем на видео, от което ти спира дъха, но… в случая става дума за обикновена, средняшка реклама, очаквано подробна за този тип биографичен сюжет. Както има един лаф „Вече видяхме филма!” Важен елемент е акцента върху бруталната сила на расистки настроените маси от хора – винаги ни стъписва неконтролируемата ярост и глупостта на човешките тълпи… Колкото и да не ни допадат подобен тип трейлъри, ще се радваме, ако филмът успее да ни развълнува.

Все пак най-големите очаквания са към Дейвид Ойелоуо – да видим как ще се справи с образа на легендарния борец за равноправие. По отношение на Том Уилкинсън – сигурни сме, че ще „закове” ролята на Линдън Джонсън. Участват още Кармен Еджого като Корета Скот Кинг, Тим Рот като Джордж Уолъс, Опра Уинфри като Ани Лий Купър, Куба Гудинг-син като Фред Грей, рапарът Common като Джеймс Бевел, както и Джовани Рибизи, Алесандро Нивола, Андре Холанд, Омар Дж. Дорси, Теса Томпсън, Вендел Пиърс, Колман Доминго и др.

плакат

инфографика

Selma” ще се появи в ограничено разпространение около Коледа, а на 9 януари 2015 тръгва във всички щатски киносалони. Проектите на Пол Грийнграс и Оливър Стоун изостават в надпреварата…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *