Един от най-обичните ни жанрове е документалният. Има филми, конструирани като игрално кино, но с наблюдение върху реални „лица и събития”, но има и разкази, мозайково подредени от спомени – трогателни изповеди и интервюта, в съчетание с документални кадри от миналото. Попадали сме на сухарски разкази, но и на изключително увлекателни истории, които оставят следа за дълго в спомените. Имаме усещането, че „I Am Ali на режисьорката Клер Люинс ”, посветен на легендата Мохамед Али, ще се окаже значима творба, за която ще се говори с уважение.

I Am Ali” е пълнометражен документален дебют за Люинс, която има опит от работата си за ВВС и ITV върху филми, посветени на културни „икони” като Одри Хепбърн, Стив Макуин, Мик Джагър и Че Гевара. Тя получава международно признание и наистина успява да проникне отвъд познатата фасада на славата, за да сподели с публиката интригуващи детайли от живота на своите герои. В случая с Мохамед Али, образът, който се изгражда пред очите на зрителите, е не само на големия боксьор, а на човека Али, който е и „брат, любим, баща”…

Аудиозаписи – личен архив и филмови материали от миналото са в основата на структурата на филма; към тях са добавени интервюта с близките на легендата, а също и Майк Тайсън, Джордж Форман, Джин Килрой. Изпълнителни продуценти на филма са Джон Батсек и Саймън Чин, които заедно с продуцента Джордж Чигнъл са „виновници” за прекрасния „Searching for Sugar Man”. Продуценти на проекта са още режисьорката Люинс и Грег Хобдън.

За разпространението в Щатите отговаря Focus World, които ще пуснат филма в ограничен кинопоказ и в платформата VoD на 10 октомври 2014.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *