Режисьорът Кътър Ходирн печели в Сънданс 2012 година наградата на журито за късометражния си филм „Fishing Without Nets” и тъй като очевидно в историята има потенциал, тази година той се завърна с едноименен пълнометражен филм и спечели отличието за режисура. И въпреки че сравнения с „Капитан Филипс” и „Hijacking” са неизбежни (все пак навсякъде става дума за сомалийски пирати!), според наблюдатели, които са видели филма, той предлага „много по-дълбоко изследване на мотивите на всички замесени, както и по-внимателно вглеждане във вътрешните конфликти на групата”.

Режисьорът е сигурен, уверен в работата си, при все че „Fishing Without Nets” е негов дебют. Сниман е в източна Африка с кенийски актьори от сомалийски произход и разказва увлекателна история на съвременни морски бандити, като гледната точка е тази на сомалийците. Епичната визия е съчетана с прийоми, характерни за екшън-трилър плюс, както и с интимния поглед към действието, който може да бъде открит в един типично арт-филм – пиратите са представени като хора, които се борят със собствените си морални дилеми…

Във филма участват Абдиикани Мухтар, Абди Сиад, Абдували Фарах, Абдикхадир Хасан, Реда Катеб и Идил Ибрахим. Музиката е делона Патрик Тейлър и Кевин Хилиърд. „Fishing Without Nets” вече е на екран в Щатите (Лос Анджелис) от вчера, 26 септември и ще дебютира в системата VoD на 28 октомври.

А ето и още нещо интересно, което допълва сомалийската гледна точка към морските конфликти край бреговете на Африка:

Филма на Томи Палота и Фемке Волтинг „Last Hijack” е любопитна комбинация от документално повествование и анимация, като разказва за Мохамед, обикновен човек на средна възраст в Сомалия. Той трябва да свързва двата края. Цялото му семейство го притиска да изостави пиратството – специфична сфера на действие, в която той вече е майстор, затова най-трудното решение предстои: дали ще се впусне в една последна „акция”  и дали ще съумее да оцелее…

В „Last Hijack” зрителите имат уникалния и оригинално поднесен шанс да погледнат към историята на сомалийското пиратство през съвсем различна перспектива. Вижте трейлъра, а ведна след това и тийзър постера.

плакат на Last Hijack

Предвидено е „Last Hijack” да бъде показан на фестивална прожекция в Ню Йорк на 28 септември, неделя. Разпространението му ще продължи в избрани киносалони от 3 октомври, ще може да бъде поръчан еексклузивно в iTunes от 7 до 14 октомври и ще се предлага на други VoD платформи и на голям екран за „широка употреба” след средата на месец октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *