The Dog

Историята на Джон Войтович (като че ли това е името му Wojtowicz, въпреки че той самият едва ли го е произнасял точно така) вероятно ви е доста добре позната, благодарение на класиката „Dog Day Afternoon” – филмът на Сидни Лъмет проследява напрегнатия и ако ни позволите да използваме типичното, но в случая напълно подходящо определение „съдбоносен ден” през 1972, когато Джон се опитва да обере бруклинска банка, за да финансира операцията за смяна на пола на „съпругата си”. Но както можете да се досетите, историята на Джон нито започва в банката, нито свършва там, и има още много за разказване преди смъртта му през 2006.

За Войтович са правени няколко документални филма, но никой от тях не може да се мери с повода за тази новина – изключително амбициозния и любопитен „The Dog”, който режисьорите Алисън Бърг и Франк Керодрен подготвят в продължение на 10 години. Покрай предстоящата VOD премиера тази седмица, сега ни се струва много подходящ момент да ви представим трейлъра на филма, както и един кратичък клип.

Освен проваления банков обир, филмът представя по-ранния живот на Джон, първата му съпруга (официално и единствена, разбира се), изключително близките му отношения с майка му, участието му в тогавашното гей движение, което е било доста по-различно от днешното, множеството му и най-разнообразни любовници, както и отношенията му с Лиз, за чиято операция е замислен обирът.

Според нас, още по-интересни ще са кадрите и интервютата след излизането му от затвора, когато вече е известен като „The Dog”, благодарение на изключителния му портрет в „Dog Day Afternoon”. Самият Войтович хвали изпълнението на Ал Пачино – каква изненада!, но твърди, че във филма има и доста неточности. За да разберем какви точно, а и да се запознаем по-добре с този доста интересен образ, смятаме да хвърлим едно око на филма, особено ако се появи на някой от родните фестивали. Напоследък доста нашумели документални филми намират показ и у нас, макар и с известно закъснение, така че имаме надежди и за „The Dog”.

Доста ограниченият кинопоказ в САЩ започна на 8 август, а на 15 август е VOD премиерата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *