Рон Хауърд

Apple са решили да правят документален филм за The Beatles. Дотук добре, въпреки че на всеки съвременен чоовек му е ясно колко е трудно стотици часове материал да бъде събран, систематизиран и съчетан умело – така, че да се получи История. „Антологията” на The Beatles, издадена в края на 1995 година, с продължителност 11 часа и половина, е може би най-пълния опит на Apple до момента да подредят хиляди късчета в хронологичен разказ, посветен на всичко около живота на най-великите четирима в историята на музиката. Сега обаче е време да се намеси… Рон Хауърд.

Хауърд едва ли е най-надеждният избор за режисьор на документалния филм, посветен на ранните години от кариерата на групата – времето, в което те са непрестанно на път по турнета из целия свят, – но продуцентите не споделят скептицизма, а самият режисьор е супер-развълнуван от възможността да работи по проекта.

„За мен ще бъде чест да ми поверят невероятната история на тези четири момчета, които превзеха света през 1964 година. Наистина е трудно да се определи влиянието им върху съвременната култура и развитието на човечеството.”

Във фокуса на сюжета ще попаднат годините в ливърпулския клуб „Кавърн”, ангажиментите им в Хамбург и всичко, което ги сполетява впоследствие, чак до последния им концерт пред публика в Сан Франциско, Candlestick Park, през 1966 година.

Началото на турнетата из Европа е през 1963, след като вече са заявили позиции на британската музикална сцена. Твърди се, че именно появата на групата в шоуто на Ед Съливан на 9 февруари 1964 година е една от причините тяхната популярност, особено в Щатите, просто да експлоадира. До юни 64-та групата вече е започнала първото си световно турне и графикът им за следващите две години застрашително се сгъстява. До август 1966 The Beatles са изнесли 166 концерта в 15 държави и 90 града по целия свят.

„Бийтълманията” – явление, подобно на което светът до този момент не познава – поставя основите на глобализацията на културата. Този феномен се превръща в катализатор на промяната, която революциионизира начина на възприемане на поп-културата в целия свят. Целта на този филм ще бъде да се анализира какво всъщност представлява „Бийтълманията”, ще се концентрира върху социалния и политически контекст на времето, и ще се опита да разкрие уникалните условия, предизвикали сблъсъка между технологии и масови комуникации. Филмът ще изследва и несравнимото магнетично привличане между изпълнители и публика, стимулирало превръщането на музиката в движение – общо изживяване на върховен екстаз.

Основана през 1968 година, компанията Apple Corps Ltd. представлява The Beatles. В момента бизнес-интересите се управляват от Пол Маккартни, Ринго Стар, Йоко Оно Ленън и Оливия Харисън, които са отговорни и за развитието на нови, креативни проекти, посветени на съхраняването на музикалното и културно наследство на групата. Джеф Джоунс и Джонатан Клайд ще бъдат в ролята на изпълнителни продуценти от страна на Apple Corps.

Невероятно проучване за материали, свързани с ранната история на The Beatles на територията на целия свят прави екипът на компанията „One Voice One World”, като дори подканят почитатели на групата да им изпратят домашни видеозаписи и снимки, направени в този период – началото на 60-те. Дългогодишният творчески партньор на Хауърд – Брайън Грейзър също ще се включи с продуцентски отговорности в проекта, както и носителят на „Грами” Найджъл Синклер (продуцирал заедно със Скорсезе „George Harrison: Living in the Material World” и „No Direction Home: Bob Dylan”, посветен на певеца).

А сега – за наслада на душите и сърцата – един кратък колаж от концертни изпълнения, предложен от фирмата-„майка” в нейния официален YouTube-канал:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *