Досега само мимоходом сме споменавали за историческата драма „Selma”, в която Дейвид Ойелоуо е в ролята на един от най-влиятелните лидери на масови социални движения от средата на миналия век – доктор Мартин Лутър Кинг, но с дебютирането на първите снимки от филма, е време да му обърнем по-сериозно внимание.

Дейвид Ойелоуо и Кармен Еджого

Selma

Под вещото ръководство на младата режисьорка Ейва ДюВерней (спечелила награда за режисура на фестивала в Сънданс 2012 година), „Selma” ще разкаже историята на демонстрациите, които историците отбелязват като едни от най-значимите събития в историята на борбата за граждански права в Америка през 1965 година – маршовете от Селма до столицата на Алабама Монтгомъри, известни още като „Кървава неделя”. Опасната кампания завършва, както всички знаем, с подписването на Закона за правото на глас от Линдън Джонсън през същата година.

Освен Дейвид Ойелоуо, който изпълнява ролята на Кинг, в актьорския състав ще видим още Кармен Еджого като Корета Скот Кинг, Том Уилкинсън като Линдън Джонсън, Тим Рот като Джордж Уолъс, Опра Уинфри като Ани Лий Купър, Куба Гудинг-син като Фред Грей, рапарът Common като Джеймс Бевел, както и Джовани Рибизи, Алесандро Нивола, Андре Холанд, Омар Дж. Дорси, Теса Томсън, Вендел Пиърс, Колман Доминго и др.

Историята на „Selma” е вдъхновяваща и трогателна, което вероятно ще предизвика традиционния академичен интерес към поредния сюжет, наситен с афро-американски акценти – още повече Paramount Pictures ще пуснат филма в ограничено разпространение около Коледа, а на редовен показ ще може да бъде видян от 9 януари 2015.

Уловим ли нещо интересно, ще споделим информации и по другите проекти също свързани с Мартин Лутър Кинг – „Memphis” на Пол Грийнграс и все още неозаглавената биографична драма на Оливър Стоун и Джейми Фокс.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *