Алфонсо Куарон

След огромния финансов и културен успех на „Гравитация”, всички с интерес очакват Алфонсо Куарон да обяви следващия си проект и съвсем в реда на нещата, около избора му се вихрят тонове слухове и спекулации. Една от потвърдените възможности пред мексиканеца беше наскоро обявения „spin-off” на Хари Потър „Fantastic Beasts and Where to Find Them”, който (по думите на самата Джоан Роулинг) разказва малко повече за познатия ни от поредицата за Хари Потър свят на вълшебства и магьосничества, но без участието нито на самия Потър, нито на който и да е от познатите ни герои.

Предвид факта, че Куарон – по всеобщо мнение – режисира най-добрия филм от поредицата „Хари Потър и затворникът от Азкабан”, този избор изглеждаше малко като „wishful thinking” от страна на феновете и честно казано, перспективата да избере нещо, свързано с вселена, по която е работил (пък макар и косвено), не изглеждаше голяма. Впоследствие той отказа, тъй като след години в работа по специалните ефекти в „Гравитация”, предпочита следващият му проект да е по-скромен като размери и не толкова ангажиращ.

Дали това определение подхожда на предисторията на „Сиянието” „The Overlook Hotel” и какъв ще е отговорът на Куарон тепърва предстои да видим, но важното е, чe възможността съществува – от Warner споделят, че „филмът ще е негов, ако го поиска”. Каквото и да са му обещали от студиото, не се и съмняваме, че Куарон е наясно с какво би се захванал, ако потъне в дебрите на предисторията на класиката „Сиянието” (във всичките му варианти). Но след като Кинг се справи повече от чудесно с книжното продължение „Доктор Сън”, защо Куарон да не може да се справи с филмовата предистория?

Не ни разбирайте погрешно, сигурни сме, че Куарон ще е на висота, въпросът е, че няма нужда от тази предистория – 100 пъти повече предпочитаме да му предложат самия „Доктор Сън”. Ама карай, поне на този етап положението не изглежда трагично – или по-точно, можеше да е много по-зле. Сценарият на „The Overlook Hotel” ще е дело на Глен Мазара („The Walking Dead), а в продуцентския екип са Лаета Калогридис („Злокобен остров), Брадли Фишър („Черен лебед) и Джеймс Вандербилд („Зодиак).

Завършваме тази новина с мнението на Кинг по адрес на „The Overlook Hotel”, което пуснахме и миналия път, но не е зле да го видим отново.

В пролога имаше много страшни неща, от които може да стане филм. Дали с нетърпение чакам да се получи? Не. И го има и съвсем реалния въпрос с правата на „Warner Bros”. „Сиянието” е толкова стара книга, че правата се завръщат при мен. Филмовите права са друга история – ще видим. Сега проверяваме. Не казвам, че задължително ще попреча на проекта, защото не съм лош тип. Когато бях малък, майка ми винаги казваше „Стивън, ако беше момиче, винаги щеше да си бременна.” Имам навика да оставям хората да пробват разни неща. Винаги ми е любопитно какво ще се получи. Но знаете ли? Нямам нищо против и да не се получи.”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *