The Overlook Hotel

Напоследък пишем за „Сиянието” изумително често – покрай документалния „Room 237”, покрай продължението на Стивън Кинг, което още не е издадено и вече се говори за екранизация (съвсем типично за Холивуд), и разбира се, предисторията, за която научихме миналото лято, подготвяна от продуцентите Лета Калогридис, Джеймс Вандербилт и Брадли Фишър. Тогава „Warner Bros.” настояваха, че предисторията и нейният сюжет не са официално одобрени, но явно положението се е променило.

Разбира се, нямаме представа какъв ще е сюжетът, знаем само, че става дума за предистория, посветена на „The Overlook Hotel”, но сега научаваме, че студиото е наело Глен Мазара да напише сценария, така че явно тримата продуценти са измислили някаква идея, която „Warner Bros.” са одобрили.

Ние продължаваме да изпитваме сериозни съмнения към цялата история, но не можем да отречем, че първоначалният екип се заформя сравнително прилично – тримата продуценти са работили по „Zodiac”, „Черният лебед” и „Shutter Island”, а Мазара ни е по-скоро неясна карта, но пък се справи отлично с „The Walking Dead” преди да го изгонят от позицията на втори „snowrunner” (след Франк Дарабонт, който както добре си спомняте, си замина още след първия сезон). Но ако ще Пол Томас Андерсън да вземат за режисьор, пак ще се дразним на тази безкрайно излишна предистория. Е, не е съвсем вярно, но разбирате какво имаме предвид.

Нека завършим с мнението на самия Стивън Кинг, който не участва в проекта по никакъв начин и който през годините е станал свидетел на всевъзможни и доста разнообразни като качество кино-проявления на негови герои и сюжети (разбира се, понякога е бил и директно замесен в тези проекти, отново с различен успех):

„В пролога имаше много страшни неща, от които може да стане филм. Дали с нетърпение чакам да се получи? Не. И го има и съвсем реалния въпрос с правата на „Warner Bros.”. „Сиянието” е толкова стара книга, че правата се завръщат при мен. Филмовите права са друга история – ще видим. Сега проверяваме. Не казвам, че задължително ще попреча на проекта, защото не съм лош тип. Когато бях малък, майка ми винаги казваше „Стивън, ако беше момиче, винаги щеше да си бременна.” Имам навика да оставям хората да пробват разни неща. Винаги ми е любопитно какво ще се получи. Но знаете ли? Нямам нищо против и да не се получи.”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *