Конкурсната програма в Кан – „обетованата земя” за всички кинаджии! Някои са в привилегировани позиции, защото са завоювали уважението на селекционерите и направят ли филм – получават така жадуваното внимание. Майк Лий е сред тези щастливци, чиято последна „визита” в Кан беше през 2010 с „Another Year”, който спечели наградата на Екуменическото жури. Сега е време за една нова драматична история „Mr. Turner”, която връща зрителите към началото на 19 век и живота на един от най-прочутите британски живописци – Джоузеф Малърд Уилям Търнър.

Майк Лий обича да изпипва с внимание детайлите. Атмосферата, която излъчват рекламните кадри на най-новия му филм, е естествена и излъчва достоверност. Много е лесно да се „потопиш” във времето, ако си воден от визуален мяйстор като Лий. Той има безкрайно доверие на Тимъти Спол, с когото работи много често („Life Is Sweet”, „Secrets & Lies”, „Topsy-Turvy”, „All Or Nothing”), и точно на него е решил да повери отговорността за главната роля. От това, което виждаме (и чуваме като отзиви от Кан), Спол се справя прекрасно с образа и можем само да си пожелаем горещо да видим „Mr. Turner” и у нас на голям екран.

Творбите на легендарния Търнър са в обществени и частни колекции из цял свят. Той е създал над 550 маслени платна, близо 2000 творби с водни бои и има над 30000 негови работи на хартия. Наричат го „художника на светлината” и смятат творчеството му за романтичен „увод” към импресионизма. Дори отвъд Океана имат намерение да просвещават пуканковата си публика с „Mr. Turner”, от който струи изкуство – Sony Pictures Classics ще го разпространяват по-късно през 2014.

Предлагаме ви да видите и няколко снимки от филма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Този филм, изглежда доста красив, не е като „класическите“ филми за художници които имат за цел да изглеждат като произведенията им…
    Със сигурност ще го гледам, дано наистина имаме възможността да го видим на голям екран!