Капитан Америка

Нека изясним нещо: Капитан Америка е герой, универсално мразен извън Щатитe, и често е считан за един от най-нелепите пропагандни персонажи. Докато първият филм ( „Капитан Америка: Първият отмъстител” ) съществуваше като проформа с единствената цел да представи героя преди появата му Отмъстителите, вторият идва след няколко неубедителни крачки на Марвел (Железният човек 3 и Тор: Светът на мрака) с идеята да ни убеди, че Марвел не се изчерпва с Джос Уидън, а и че героите могат да бъдат интересни и извън Отмъстителите.

Завръщането на първия отмъстител” е повлиян от една на една от най-качествените комиксови поредици- „Капитан Америка: Зимният войник” на Ед Брубейкър (носител на няколко награди Айзнър), която в основата си е суров политически трилър; режисьори са братята Русо, познати най-вече на феновете на комедийния сериал Community. Предпоставките за успех на „Завръщането на първия отмъстител” с анонимни режисьори и абсурден протагонист изглеждат най-малкото противоречиви, но отзивите за филма са налудничаво положителни.

Завръщането на първия отмъстител” проследява Стив Роджърс, доброволец в програмата за супер-войник – някогашна тенис-хилка, настоящ боди-билдър патриот,  в опитите му да се свърже с време, на което не принадлежи. Филмът е ярък пример за коригиране на грешки в иначе доказаната формула на Марвел. Ако „Железният човек 3” правеше отчаяни опити да се свърже със събитията от „Отмъстителите” , „Завръщането на първия отмъстител” избягва подобни ненужни опити.

Ако Марвелските филми като цяло имат проблем със създаването на ярки и запомнящи се злодеи, то „Завръщането на първия отмъстител” със сигурност представя най-готиния злодей от Локи насам. Ако лигнята и детският хумор често е бил в повече, новият филм за Капитан Америка избягва инфантилността.  „Завръщането на първия отмъстител е стегнато разказана, самостоятелна история, която е част от Марвелския кино-сериал, но технически и наративно слага нов стандарт за супергеройско развлечение.

Мнозина побързаха да нарекат „Завръщането на първия отмъстител” Марвелския Черен рицар, като на сравнението не му липсва коректност: и в двата филма главният супергерой, парадоксално, не е в центъра на събитията. Себастиян Стан (Зимният войник) признава, че е бил вдъхновен от Хийт Леджър. В музиката на Хенри Джакман („Капитан Филипс”) със сигурност не липсва и една хансцимърщина (за добро или зло). За мен достатъчно ще е да кажа, че скокът, който „Завръщането на първия отмъстител” прави спрямо предшественика си, е по-голям от този, който „Черният рицар” прави спрямо „Батман в началото”.

Крис Евънс отново доказва, че е перфектен за ролята си, Скарлет Йохансон и Самюел Джаксън получават най-съдържателните си превъплъщения  съответно на Черната вдовица и Ник Фюри, а новобранците Антъни Маки (Сокола) и Робърт Редфорд се вливат безпроблемно в супергеройската естетика.

Новият филм за Капитан Америка променя трайно вселената и героите си,  като съществуването му със сигурност не е самоцелно. Технически погледнато „Завръщането на първия отмъстител е сред най-доброто, което комиксовото кино може да предложи. Препратките за феновете на комиксите са достатъчно и на място, като загатват страхотните предстоящи елементи. Като ново мерило за качествено забавление със супергерои, „Завръщането на първия отмъстител” просперира във всички аспекти. Ръкавицата е хвърлена предизвикателно в посока на Джос Уидън, който има нелеката задача да надскочи отново всичко и всички в „Отмъстителите: Ерата на Ултрон”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

39 Comments

 1. Както видяхме от трейлъра – май-май е ударил най-голямата шестица от тото-то и може да се каже, че кака Скарлет/Наташа го е въдворила в хубавото изкарване 😀

 2. Да , ама може да го прекъснат , защото чух Пеги в трейлъра , ама ще се види 😀

 3. Изненадахте ме с това ревю. От трейлъра, който представя още от същото, напълно бях загубил желание да гледам филма. Явно ще трябва да му дам шанс.

 4. на мене ми прилича на платено ревю,иначе кой би гледал подобна боза.аре писна ми от тия Отмъстители..толкова са смешни..в лошият смисъл

 5. „За мен достатъчно ще е да кажа, че скокът, който „Завръщането на първия отмъстител” прави спрямо предшественика си, е по-голям от този, който „Черният рицар” прави спрямо „Батман в началото”.“ Нормално, първият Капитан беше адска нелепица. 🙂

 6. Боза вика хахах 😀 , може би и всички ревюта в IMDB са платени 😀

 7. Интересно, аз бях останал с впечатлението, че пак става дума за поредната типично Марвелска дебилщинка… Ще гледам да го посетя тея дни.

 8. Филмът наистина е много добър и скокът спрямо първата серия е наистина огромен. Най-накрая Марвел започнаха да се ориентират към по-сериозно кино, а не продължават с детските лигавщини и глупотевини. Много добре направен баланс между екшън и диалог и почти не се усещат двата и кусур часа /е с изключение на един-два момента/. Ефектите и хореографиите са много добре изпипани, костюмите и героите също. Дано филмът донесе повечко приходи та да продължат в този дух и с другите герои от вселената.

 9. И на мен филмът много ми хареса , но колко бяха сцените след надписите (една или две) , защото гледах до Scarlet Witch и Quicksilver 😀

 10. Дринов , ако можеш напиши сподели , че не ми се чакат 4 месеца , за да я видя тази сцена 😀

 11. Оф кво пиша и аз , ако можеш сподели какво се случва в сцената 😀

 12. Нищо съществено не се случва. Дават Уинтър Солджъра в музея да гледа инфото за Бъки Барнс. Музея, в който преди това ходи Капитан Америка. Сещаш ли се?

 13. Да , значи наистина нищо интересно в сравнение с първата сцена 😀

 14. а на мен ли ми се стори, или хитро тийзнаха и очаквания Доктор Стрейндж

 15. Всички, които знаят кой е Доктор Стрейндж, чуха „рефренса“. 🙂 🙂
  Файги каза, че само по себе си това не означава нищо, но че имат желание за филм. 🙂

 16. а, май беше сред слуховете за фаза 3, а и така натъртиха на него…..

  в тефтерчето на капитана, с нещата които трябва да свърши, видя ли нещо интересно?

 17. Спомням си, че си беше отбелязал да гледа „Star Wars“ и „Star Trek“. 🙂 „Star Wars“ го беше задраскал. 🙂

 18. хаха, точно
  и се чудя дали не е заради Дисни, иначе и аз съм Стар Уарс , а не Треки фен

 19. Доста по-добре от предишния филм. Даже бяха направили така, че безличният актьор, чието име даже не ме интересува, да пасва в ролята на Капитана. Е, не са успели да направят същото за Йохансон, но може би това не е нейният филм.

 20. Феновете на Скарлет, защо така се изложи момата с актьорското майсторство? 😀

 21. Честно казано не знам за какво говорите. Черната вдовица е жестаока (един от най-интересните образи във филма), а Скарлет е просто прекрасна в ролята. Изложила се с ролята. Трррт!

 22. Може. А също така може и ти да си в сериозна грешка. „Не харесването“ на даден актьор също води до заслепяване. 🙂

 23. Героинята определено има място във филма, и Скарлет с правата коса също….. но от кръста на горе 😀

 24. И такаааа…
  Да си дойдем на думата…
  Фаза 3, 4 и 5….
  Първите четири са потвърдени 😉

  The Next 28 Movies Marvel Will Make Up To 2028

  1. Guardians Of The Galaxy (2014)
  2. Avengers: Age Of Ultron (2015)
  3. Ant-Man (2015)
  4. Captain America 3 (2016)

  5. Guardians Of The Galaxy 2 (2017)
  6. Doctor Strange (2017)
  7. Thor 3 (2018)
  8. Avengers 3 – The Infinity Gauntlet (2018)
  9. Black Widow/The Secret Avengers (2019)
  10. Iron Man 4 (2020)
  11. Hulk (2019)
  12. Ant-Man 2 (2020)
  13. Captain America 4 (2021)
  14. Nick Fury (2021)
  15. Rocket Raccoon (2022)
  16. Avengers 4/Civil War (2022)
  17. Guardians Of The Galaxy 3 (2023)
  18. The New Avengers (2023)
  19. Daredevil (2024)
  20. Captain America 5 (2024)
  21. Doctor Strange 2 (2025)
  22. Avengers 5/ World War Hulk (2025)
  23. Ms Marvel (2026)
  24. Black Panther (2026)
  25. Daredevil 2 (2027)
  26. Captain America Reborn (2027)
  27. Avengers 6: Avengers Disassembled (2028)
  28. Howard The Duck (2028)

 25. Последната сцена в музея с Бъки всъщност е МНОГО важна, понеже с нея показа, че той най-после си е спомнил всичко.

  СПОЙЛЕРИ:
  В комиксите Зимния Войник става новият Капитан Америка. Актьорът Себастиан Бан е подписал договор за 9 филма на МАРВЕЛ, така че след Отмъстителите 3 очаквайте той да измести Крис Еванс 🙂

  А относно списъка на капитана, ето линк:
  http://i2.cdnds.net/14/14/618×309/movies-captain-america-winter-soldier-steve-rogers-to-do-list-usa.jpg

 26. Така като гледам, до 2028-ма очаквам с децата ми да ходя да гледам филмите и те да знаят повече за вселената на Марвъл, отколкото аз…

 27. Е това е засега само предположение, но…..

  @Дринов
  Нали. И аз така деветдесетте си виках: Мале като влезем в 21 век ще съм на 21….. А сега….

 28. за гардиъните, нали казваха, че ще си е „стенд ълоун“ без значение от приходите, а още по-невероятно ми се струва отделен филм само за ракетата.
  Черната и Ник Фюри, също не вярвам да получат солови филми, Дердевъл, ще е част от тв вселената им……. иначе звучи яко.
  Яд ме е, че с продадените права осакатиха Авенджърите, но поне излизат повече Марвелски филми, не като DC/Warner

 29. И аз се съмнявам за „Черната вдовица“, макар че много ми се иска, особено ако е със Скарлет, но смятам, че Ник Фюри и „ШИЙЛД“ имат шанс.

 30. Днес го гледах и не останах чак толкова доволен. Не съм и съвсем разочарован, но от последните филми от поредицата повече ми хареса Локи 2 (т.е. Тор 2, ама в къщи така му викаме).