С предизвикателствата на независимото кино е трудно да се бориш – или ги приемаш, и се опитваш да си в час с най-новите заглавия, или решаваш, че ще си плуваш удобно по течението и ще гледаш само мейнстрийм блокбастъри. Особено изпитание за духа е фестивала в Сънданс през януари – стойностно кино, създаващо прецеденти, задаващо тенденции.

Ето още един от филмите, включени в раздела „Премиери” – „Calvary” на Джон Майкъл Макдона (сценарист на „Нед Кели”, сценарист и режисьор на чудния „The Guard”) е неговият втори режисьорски филм. И да – ако се чудите откъде ви е позната фамилията, той е брат на Мартин Макдона!

Отново в сътрудничество с Брендан Глийсън, режисьорът разказва за един пастор и отношенията му с общността, която ръководи. В мрачната драма с (може би) комедийни елементи има опасни за живота сили, с които отец Джеймс трябва да се пребори, защото неговата цел е да направи света поне малко по-добър. Наивно, нали? Надяваме се да видим…

Джон Майкъл Макдона е автор на сценария на филма, както и негов режисьор. В „Calvary” участват още Крис О’Доуд, Ейдън Гилън, Дилън Моран, Кели Райли. Не се подвеждайте по „външни белези” – и „Doubt” беше свързан с отци, монахини и християнски символи, а си спомняте колко жесток филм беше – Мерил Стрийп и Филип Сиймур Хофман в двубой (плюс Ейми Адамс и Виола Дейвис за разкош)!

Calvary” тръгва на екран във Великобритания и Ирландия на 11 април, все още няма желаещ да го разпространи в Щатите, но това лесно може да се промени след Сънданс…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *