Преди няколко дни научихме, че за да могат да бъдат завършени специалните ефекти на филма, премиерата на „Monuments Men” на Джордж Клуни е изместена за февруари 2014, с което той практически отпада от тазгодишната надпревара за големите награди. Лично ние не сме съвсем сигурни, че той въобще имаше някакви шансове за подобен успех, но предвид тематиката на филма и творческия екип, специалистите го определяха като сериозен кандидат.

Но както ида е, дето се вика, животът продължава със или без шансове за награди, филмът трябва да се продаде и „Fox” са решили в новия международен трейлър да заложат на музикална асоциация с „Бандата на Оушън”. Едно очевидно сравнение, което така и така се налагаше от само себе си.

Вече достатъчно пъти сме споменавали мнението си за филма, затова няма да го правим отново – абсолютно нищо различно не виждаме в този трейлър, което да ни накара да си го променим. Вместо това веднага ще пристъпим към представянето на няколко „character” визии, които допълнително засилват „Оушъновското” усещане. Единственото, което им липсва, е по едно изречение кой в какво е най-добър.

По времето, когато Хитлер постепенно превзема западния свят, неговите армии методично претърсват прекосяваните земи в търсене на най-ценните съкровища на Европа – творби на изкуствата. Фюрерът е каталогизирал всичко стойностно (според него) и е определил кои произведения на изкуството са творби на „дегенерати” и трябва да бъдат унищожени. В битка с времето, дълбоко в тила на врага и най-често невъоръжени, действат подбрани американски и британски специалисти – директори на музеи, куратори, специалисти по история на изкуството. Този специален екип е наречен „Monuments Men”. Те рискуват живота си, за да предотвратят разрушението на хилядолетната европейска култура. Във фокуса на историята попадат представители на този отряд и невъзможната им мисия да спасят изкуството от ръцете на нацистите в онези най-важни 11 месеца – между D-Day (6 юни 1944 година, деня на десанта в Нормандия, когато съюзническите войски стъпват на френския бряг) и V-E Day (8-9 май 1945 година, победата в Европа над нацистка Германия и края на „Третия райх” на Адолф Хитлер).

Режисьор на „The Monuments Men” е Джордж Клуни, който е и сценарист (наравно с Грант Хеслов) и изпълнител на една от главните роли. Останалите са запълнени от Мат Деймън, Бил Мъри, Джон Гудман, Хю Боневил, Боб Балабан, Кейт Бланшет, а в една от второстепенните ще видим и Захари Бахаров.

Новата премиера на филма е 17 февруари 2014.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *