Хенри Селик

A Tale Dark and Grimm” е история за деца. Не че приказките на Братя Грим могат да използват определението „детски”, с всичките им бруталии и жестокости, но вече доволно количество години милиони дечица израстват с техните герои. А сега очакваме Хензел и Гретел да „минат” през приказките и да си общуват с всякакви вещици (най-вече), върколаци, дракони – въобще най-различни създания, които живеят в приказния свят. Обаче знаете ли кое е най-хубавото в тази новина – Хенри Селик ще разказва историята.

Навярно много от посетителите на „Операционната” са наясно с безапелационните ни пристрастия към света на стоп-моушън анимацията и специалната ни обсебеност от „Кошмари преди Коледа” (дотам, че не вярваме в близките 10-20 години което и да е филмово студио да направи по-добър филм в жанра от този шедьовър!). Именно затова когато чуем, че режисьорът, „оживил” Тим Бъртъновото въображение, ще се захваща с нов проект – горим от нетърпение да узнаем подробности.

Книгата „A Tale Dark and Grimm” е написана от Адам Гидуиц и илюстрирана от Хю Д’Андради. С адаптацията за екран са ангажирани Джон Ман и Джон Гън и противно на очакванията Kamala Films и FilmNation подготвят игрален филм. Странен избор, особено като се знае, че Селик не е много силен като режисьор извън анимационната си стихия… Междувременно припомняме, че първият от четирите филма, които той трябваше да направи за Disney и Pixar, „The Shadow King” е изоставен в незавършен етап, а договорът му с компаниите е прекратен, като резултатът е загуба от 50 милиона долара. Миналият април споменахме за плановете да се екранизира „Книга за гробището” на Нийл Геймън, но и този проект окончателно остана в задънена улиица, по гореспоменатите причини: разделените пътища между Селик и Disney.

Режисьорът споделя, че е „пленен и очарован” от книгата на Гидуиц – според него тя е „изобретателна и забавна история за оцеляване в приказния свят, която те учи как да простиш на родителите”. Селик се надява, че ще успее да направи филм, който да се запомни – та кой не мисли за успеха на проектите си? Само се надяваме да видим готов филм, защото наистина харесваме работата на Хенри Селик и сме готови да прощаваме… някои несъвършенства.

http://www.youtube.com/watch?v=ZPblZa10_Pk

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *