Хенри Селик

С риск да обидим някои от читателите си и никога повече да не се завърнат на тази ширина, никога не сме били фенове на Нийл Геймън и по всичко личи, че няма и да станем. Според личното ни мнение най-добрата му книга е „Добри поличби” и въпреки че сме сигурни, че е участвал в създаването й наравно с Тери Пратчет, това просто не е +достатъчно, за да компенсира всяко предишно и последвало разочарование, къде леко, къде по-сериозно.

Но пък на Хенри Селик сме истински фенове и предишния път, когато двамата се засякоха, резултатът беше страхотният „Коралайн”, така че сме доволни от новината, разпространена от Deadline, че „Disney” не само подготвят екранизация на „Книга за гробището” („The Graveyard Book”), но и тя е „high priority” проект под режисурата на Селик.

Студиото се е преборило с останалите кандидати (общо взето, всички останали големи компании) и е закупило правата за екранизация на романа за сериозна, според слуховете „висока 6-цифрова сума”.

Чели сме „Книга за гробището” и като че ли ни допада, но честно казано не разбираме защо е чак толкова популярна и награждавана и не можем да се отървем от мисълта, че Геймън – не изпадайте в криза от тази еретична мисъл – в крайна сметка е един Пратчет wannabe. Особено четейки „Snuff” или „Волният народец” (разбира се, че е по-добре в оригинал, но винаги четем и най-новите преводи) постоянно ни хрумва как точно така му се иска на Геймън да му се получават нещата.

Но сме сигурни, че гениалният Селик ще изглади всякакви недостатъци и анимацията „Книга за гробището” ще ни зарадва доста повече от романа. Случват се и такива неща понякога. Засега за проекта не се знае нищо повече, освен отличната новина, че ще е следващият филм на Селик – в момента той работи по своя анимация, която ще се разпространява от „Disney” и се води консултант по предстоящи проекти на „Pixar”, така че явно се разбира идеално с някогашния си състудент от CalArts, Джон Ласитър.

В случай , че не сте запознати, ето официалният синопсис на романа:

Никой Оуенс, познат на приятелите си като Ник, е абсолютно нормално момче. Е, щеше да е абсолютно нормален, ако не живееше на изоставено гробище, където е отгледан и образован от призраци. И с един единствен настойник, който не принадлежи нито на света на мъртвите, нито на света на живите. Животът сред гробището е изпълнен с приключения и опасности за Ник. Негови приятели са една вещица, призраци и други мистериозни същества. Дебнат го таласъми край гроба-порта, за да го отвлекат в тяхното обиталище, а в древна гробница е скрита страховитата Гибел… Но светът на живите е мястото, което крие най-голямата опасност за момчето – Някойси Джак и мистериозното му братство са там… все още търсещи Ник неуморно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

 1. Дааа обидихте ме!А най-добрата му книга е Никога, никъде, никой!

 2. Абсолютно да – обидихте ни. Нийл Геймън е един от най-добрите съвременни автори на проза въобще. Супер глупаво и некомпетентно е да изказвате такова мнение в сайта си, при положение, че сте професионалисти. Най-вече при факта, че Геймън е ОГРОМЕН и любимец на много, много интелигентни читатели. В такива случаи по-добре запазете мнението за себе си.

  Иначе готина статия.

 3. Това е все едно някой сайт за литература да напишат, че ще пишат книга по филмите на глупавия Кристофър Нолън, когато не харесват въобще. О.0

 4. @AzUrAL
  „Никога, никъде, никой“ беше втората книга на Геймън, която прочетох след „Добри поличби“. Доста хора ми я бяха похвалили като „супер“ и след като „Поличбите“ беше такава, бях сигурен, че ще ми допадне. Уви, останах супер равнодушен към нея и от там насетне Геймън с нищо не ме е впечатлявал.

  @Димитър/Афала
  Идеята на сайта е да има лично мнение, а не да се четат преписани от роботи текстове! Нормално е да има хора, които не са съгласни с мен или с някой от колегите. Освен това смятам, че статията е доста културна и обрана. Ако бях написал истинското си лично мнение, щеше да прочетеш, че Геймън е най-надценения писател (а като се замисля, не само писател, но и творец като цяло) на нашето време и че няма идея, защо някой би го харесвал. А за наградите, които взима нямам думи – „Хюго“???
  Единственото, което ми допада са комиксите му.

 5. Не става въпрос за това да не си изказвате личното мнение и да не си пишете със собствен стил. Дори напротив, много добре го правите. Просто ПОНЯКОГА трябва да спестявате някои неща. Дори да не ти харесва този автор, факт е, че той е супер уважаван и супер четен от ужасно много хора. И не става въпрос за някой мега хайпнати и комерсиални поредици като „Здрач“, „Игрите на глада“ и прочее, които наистина са надценени, а за автор, който не се чете от масата, а от предимно интелигентни читатели и фенове на фентъзито и фантастиката. Поне моето впечатление за читателите на Геймън е такова.Това е все едно да кажа, че Тери Пратчет е най-надценения писател на нашето време и да не очаквам ответна реакция за думите си.

  Освен филма по „Книга за гробището“, сега HBO ще правят и филм по „Американски богове“ с бюджет 4 пъти по-голям от този на Game of throne, btw.

  Иначе пак казвам – статията е много хубаво и информативно написана. Като цяло пишете страхотно – забавно и увлекателно и ви харесвам много. Просто това ме подразни, защото наистина уважавам този човек.

 6. Съгласен съм, точно за това съм спестил по-горното си лично мнение. 🙂 Всъщност не, не е заради това, просто вече съм го споделял много пъти. 🙂 🙂 Съжалявам, просто Геймън ми е дразнител и не мога да се удържам. Знам, че има много интелигентни фенове и ще гледам да пиша по общително за в бъдеще. 🙂