A Prophet

Посягат и на Жак Одиар. Един от най-добрите филми на 2009 година беше неговият „Пророк”, представен и у нас на София Филм Фест. В момента се подготвя римейк за „широка” аудитория, финансиран от Sony с продуцент Нийл Х.Мориц („Бързи и яростни”, римейка на „Зов за завръщане”, „Prison Break”).

Главната роля в оригинала е поверена на младия Тахар Рахим, който получи абсолютно заслужено световно признание за актьорския си талант. Арабин попада във френски затвор между мюсюлманската и корсиканската общности, започва да „работи” за тартора на корсиканците и след няколко години всички осъзнават, че младият мъж се е превърнал в много силен и влиятелен фактор, какъвто манипулаторите му не подозират, че може да бъде. Филмът спечели специалната награда на журито в Кан и беше номиниран за Златна палма, има номинация за Оскар за чуждоезичен филм и награди БАФТА и „Британски независим филм” в същата категория, девет награди и четири номинации за Сезар, две награди и четири номинации на Европейската филмова академия – десетки са международните фестивали, които оцениха силата на този филм, работата на актьорите (ролята на „боса” на корсиканската група е поверена на Нилс Ареступ) и умението на Одиар.

Продуцентът на бъдещия римейк споделя:

„Това е епична криминална сага с неустоими персонажи и оригинална история. Вълнувам се от възможността да направим англоезична версия на филма и съм благодарен за доврието, което ни гласуват Жак Одиар и неговите продуценти, както и сценаристите Томас Бидеген, Никола Пюфаили и Абдел Рауф Дафри.”

Очевидно в играта са се включили големи финансови залози: едната посока са авторите на оригиналния филм, втората – продуцирането на римейка, като мога да гарантирам, че той ще потъне по начин, който вече видяхме с щатския вариант на уникалната вампирска история „Покани ме да вляза” на Томас Алфредсон, made in Sweden. Разбира се, очакванията са високи, оптимизмът – също, но всеки „превод” на прекрасен европейски филм за широка профанизирана публика е обречен на провал – просто и ясно. Е, ако Sony имат пари в излишък, нищо не им пречи да ги пръскат на вятъра…

Ето трейлъра на филма на Жак Одиар.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Рядко излиза римейк ,който да е по-добър от оригинала ,в момента се сещам само за новия Супермен ,4е ми хареса пове4е от този от 78 година 🙂