След страхотния „Hunger” и дългоочаквания и възхваляван „Shame”, Стив Макуин успя да акумулира доста голям интерес към себе си и към предстоящата автобиографичната история от 19 век. „12 Years a Slave”, чиято колекция от „рекламни стъпки” започва да се попълва с първите официални снимки. Разбира се, за да си създадем по-цялостно впечатление, за който и да е филм, разчитаме предимно на „движещи се” картинки, но на този етап (предвид това, че до декември има още време) и те вършат добра работа.

Вижте снимките, а веднага след това и официалния синопсис.

12 Years a Slave - Чуетел Еджиофор

12 Years a Slave - Чуетел Еджиофор и Майкъл Фасбендер

12 Years a Slave

12 Years a Slave - Чуетел Еджиофор и Майкъл Фасбендер

12 Years a Slave - Чуетел Еджиофор

12 Years a Slave - Чуетел Еджиофор и Бенедикт Къмбърбач

Соломон Нортъп (в ролята Чуетел Еджиофор) е свободен, образован цветнокож с музикална дарба, той живее с жена си и децата си в Саратога, Ню Йорк, в средата на 19 век. Един ден, докато семейството му е извън града, двама мъже се запознават с него под претекст, че са циркови изпълнители. Соломон се съгласява на кратко пътуване с тях, за да свири по време на техния номер. След като са вдигнали наздравица за уговорката, Соломон се свестява и осъзнава, че е бил упоен и вързан, и трябва да приеме суровата реалност – пътува като роб към Юга – Луизиана.

Никой не обръща внимание на твърденията му, че притежава документи, с които да удостовери свободата си. Опитва да избяга – претърпява неуспех. Продаден е на Уилям Форд (в ролята ще видим Къмбърбач), мил мелничар, който много харесва характера на Соломон. Форд е принуден да го продаде на друг господар, който се държи неописуемо жестоко с робите (този образ е поверен на Майкъл Фасбендер). В продължение на години Соломон не се отказва от мечтата да се върне у дома. Той крие листове хартия в цигулката си и прави мастило, за да напише писмо. Но изведнъж осъзнава, че дори да го стори незабелязано, той не знае как да го изпрати. На кого да се довери? Ще оживее ли достатъчно дълго, за да дочака спасението?

Соломон не изоставя надеждата си, но наблюдава безпомощно промяната в хората около себе си, как те се поддават на насилието, понасят съкрушителното емоционално обезчестяване и окончателно погубват своята вяра. Той осъзнава, че ще трябва да рискува по немислим начин и да се довери на най-неочаквани хора, ако иска някога да възвърне свободата си и да види отново своите близки…

Сред впечатляващия актьорски състав на филма с имената на Чуетел Еджиофор, Майкъл Фасбендер, Бенедикт Къмбърбач, Брат Пит, Пол Дейно, Скут МакНейри, Дуайт Хенри, Кувенжане Уолис („Зверовете на дивия юг”), Майкъл К. Уилямс, Пол Джиамати, Гарет Дилахънт и Сара Полсън.

Автор на сценария е Джон Ридли, режисьор е Стив Макуин, който признава, че „Без Брад Пит този филм нямаше да го има – това са фактите. Понякога само присъствието му беше достатъчно, за да се вдигне настроението на всички в екипа.” Разбира се, освен епизодична роля във филма, Пит е поел и продуцентски отговорности.

Премиерата на „12 Years a Slave” е предвидена за 27 декември 2013 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Мале, как съм чакал напразно.

    Що нямаме ревю. Някой трябваше да обясни колко патетичен и елементарен е тоя филм.