Един великан среща друг – Ричард Докинс и Лорънс Краус

Всеки, който горещо се интересува от наука и рационализъм, най-вероятно вече е успял да види любопитния трейлър на един (според нас) изключително обещаващ проект – „The Unbelievers”, който дебютира из интернет преди няколко дни. Въпреки че може би с тази новина не гоним толкова актуалност, колкото „чесане на крастата”, с гордост ви представяме първите кадри от филма:

Както виждате от тези почти 2 минути, двете основни лица на „The Unbelievers” са физикът Лорънс Краус (автор на „Вселена от нищото”) и биологът Ричард Докинс (автор на „Делюзията Бог”), които от години не спират да популяризират научното и критично мислене, заклеймявайки ретроградните религиозни и политически догми. Именно това можем да очакваме и от съвместната им документална колаборация – Докинс и Краус си поставят за цел да инжектират здрав разум в обществото, а мисията им е повече от належаща и добре дошла, като се има предвид колко ирационални настроения върлуват в последно време. Ако сте чели някоя от книгите им, особено упоменатите по-горе доста провокативни заглавия, ще ви е ясно не само какво би било посланието на „The Unbelievers”, но и с какъв маниер ще бъде поднесено то: предвкусваме комбинация от остроумие, скептицизъм, богохулство и хумор, но най-вече се надяваме на любов към знанието, защото едва ли има нещо по-важно от него.

The Unbelievers” е режисиран от Гас Холуърда, а сред бляскавите имена, взели участие в него, са Вернер Херцог, Сам Харис, Даниъл Денет, Уди Алън, Иън Макюън, Камерън Диас, Майкъл Шърмър, Бил Пулман, Рики Джървейс, Стивън Хокинг, Сара Силвърман, Тим Минчин, Еди Изард, Пен Джулиет, Джеймс Ранди, Аян Хирси Али и Кормак Маккарти. Премиерната дата е под въпрос, но вероятно ще видим заглавието до края на 2013 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

 1. За мен е непонятно (и доста тъжно), че на този свят съществуват толкова умни, но заслепени хора, коит си обясняват този невероятен свят с такива кухи теории.
  Без да намесвам религията, твърденията за съществуването на живота, материята, енергия и т.н. (без Бог, висша сила и т.н.) от НИЩО са меко казано нелепи. От къде аджеба се е пръкнало тва голямо НИЩО?(риторичен въпрос)
  Айнщайн и той нищо не е вдявал според тези умни глави. 😉

 2. Pow R Toc H, фактът, че не можеш да осъзнаеш, че може да има нищо и от него да се появи нещо, показва, че тия образователни филмчета не са за теб.
  Пробвай канал „Православие“ 🙂

 3. Оставяме религията настрана.
  В момента в който се пробваш да обясниш думичката „нищо“ в този контекст разбираш, че е „нещо“, което съществува. От къде съществува без ……….

 4. Без съмнение един от абсолютно задължителните филми на годината. Тази просветителска екстраваганца се нуждае от брутално „уайд рилийз“.

  Какво като започне спорът религия срещу наука. Хората, които обичат да мислят за себе си, имат критично виждане за наложените „отгоре“ авторитети и обяснения за света и разчитат на факти, съвсем лесно ще стигнат до извода, че всяка една религия и вяра в бог е пълен, тотален, древен и особено вреден „булшит“.

 5. Pow R Toc H, това, че не сме достигнали еволюционно до степен, в която да можем да си дадем отговор на въпроса, коя е първопричината за началото на всичко, също не обосновава съществуването на Бог, висша сила и т.н. , които изкуствено да ни дават отговори, за да не сме объркани в този толкова сложен свят. 🙂 Религията е „необходимото зло“, за държане на масите в ред, ни повече, ни по-малко. Когато/Ако достигнем до отговора, бил той и 42 😀 тогава би имало обяснение за думичката „нищо“, ако изобщо тя е замесена. 🙂

 6. Не искам да говорим за религия.
  Хванах се за това пусто „нищо“ – без първопричина или ………….. всеки си го нарича както си иска.
  Интересувал съм се(и съм разсъждавал ) доста по въпроса, такова „нещо“ като „нищо“ не може да има без ………..
  Emanuil = с нас е Бог 🙂

 7. Я се гръмнете задниците всички! Има Бог и той се казва Аллах!
  Аллах е създал всичко на таз вселена и Дарвин е неговия пророк!
  Чарлз Дарвин е тайният пророк, пратен от всевишния за да разтресе и разклати вярата на покварените християни чрез отвратителния атеизъм! Сега всички са неверници и пият алкохол, танцуват голи, ядат свинско с картофки, правят анален секс с белезници, жените им са с пълни (!) права, но без гащи, имат и шибаната, лъжлива наука, с която се покварява още повече светския свят и закрива очите им за вярата! Аллах уин!

  ПС Днес изкарах кучето като си облякох на обратно долнището на анцуга 🙁 На вас случвало ли се е? 🙁

 8. Pow R Toc H, да, това за името ми е определено като гавра от най-висш порядък, като се имат предвид убежденията ми. 😀 😀

  lammoth – 😀 😀 с този коментар ми оправи настроението днес. Според мен на всички ни се е случвало нещо подобно. 😀

 9. Xaxa, бях забравил какви култови включвания има под тая новина. 🙂