В програмата на фестивала Сънданс, който ще събере независимото кино в Парк Сити през януари 2013, фигурира втория филм на Шейн Карут „Upstream Color”. А той се чака с голямо нетърпение, тъй като дебютът му „Primer”, който спечели „Grand Jury Prize” на Сънданс 2004, както и наградата за пълнометражен филм на името на Alfred P. Sloan, е един от най-интелигентните и оригинални фантастични филми от последните двайсетина години.

Първият тийзър трейлър на „Upstream Color” е странна провокация и ни навежда на мисълта, че най-вероятно няма да отстъпва по сюжетна сложност на „Primer”, макар че едва ли ще „напряга” толкова, колкото парадоксите около пътуването във времето.

Обещаващо изглежда и със сигурност опъва нерви за броени секунди, което означава, че няма да има безразлични зрители на този филм. Че няма да е „обикновена” драма и/или любовна история, то е ясно – има достатъчно визуални заявки за позициониране „извън мейнстрийм тенденциите”. И разбира се, синопсисът се състои от две изречения, със (задължително) завоалиран смисъл:

Един мъж и една жена се привличат неустоимо, преплетени в жизнения цикъл на един вечно млад организъм. Идентичността се превръща в илюзия докато те се борят да съберат парчетата провален живот.

При все че дългогодишният ни опит с независими творби (не само) на американското кино ни кара да таим известни резерви към подобен тип арт-предизвикателства, но това, което ни притеснява най-много е само да не се получи момента на прословутия „втори опит” – още ни боли от „Southland Tales” на Ричард Кели. Но нека да не бъдем песимисти, сигурни сме, че филма ще си заслужава.

Като допълнение към тийзъра ви предлагаме да видите стилният постер, загатващ „преплитането” на съдбите на главните герои, както и няколко снимки .

Upstream Color

Upstream Color

Upstream Color

Upstream Color

Авторът (сценарист и режисьор) Шейн Карут е поел и едната главна роля, а другата е за Ейми Сaймътс. Във филма участват още Андрю Сенсениг и Тиаго Мартинс. Премиерната дата за разпространение в Щатите все още се колебае между края на март и 5 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Primer беше уникален.
    А Southland Tales беше пълен disaster.
    Надявам се да Шейн Карут да си остане Шейн и да не се „прекръсти“ на Ричард.