Ще гледаме „Хобит” на HFR 48fps и у нас

Така, значи нямаме нищо против да се сгъстява информацията около „Хобит: Неочаквано пътешествие”, защото приближава премиерната му дата. И имаме една много оптимистична новина с адрес България – вече е известно, че и у нас ще можем да видим филма така, както е заснет от Питър Джаксън, с прословутите 48 кадъра в секунда. Киносалоните „Арена” ъпгрейтват оборудването си, за да се срещнем с HFR 48fps именно чрез епичната приказка на Толкин. За всяко нещо си има първи път – и с триизмерния образ беше така, а преди време – и цветното, и звуковото кино, и самото „пристигане на влака на гара Сиота”…

Обещанията на Джаксън са големи – картината ще е ярка, плавна и невероятна като в реалния живот, но дали точно това няма да развали киномагията? Страхотно е, че имаме шанс и в България, в крак с глобалните промени в света, да се срещнем с HFR 48fps – платформата на бъдещето. Запазваме си правото на финална, лична преценка СЛЕД като видим образа именно в неговия оригинален вид, както е бил заснет – не искаме да се изказваме неподготвени и най-важното – не искаме да сме предубедени, ще гледаме без предразсъдъци! Очакваме срещата с новия образ и макар че не отричаме дигиталното развитие на киноиндустрията, ще си позволим един личен цитат, който чухме в началото на седмицата от двама млади, български кинаджии:

„Нека не забравяме, че за момента лентата е единственият носител, на който може да се снима, от който може да се прожектира и който може да се съхранява.”

Факт!

Хайде сега си представете колко дълго трябва да се взирате в един хард-диск с просто око, за да ви се визуализира (във въображението, не пред погледа) дори един-единствен фрейм…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Синема сити са подготвени вече за 48 кадъра, нали? Оборудването им е доста по-съвременно от на Арена, където си е доста остаряла техниката и все още прожектират 35mm.

  2. В Арена открай време се прожектират филми и в двата формата (digital и 35mm). Колкото до Cinema City и 48fps – не съм запознат.

  3. Извинявам се за директността, но кой, за бога, е родил тая абсолютна глупост в кавичките, под която новинарката е изтърсила „Факт!“?

  4. Понякога и аз дялкам мислите си върху каменни плочи, защото е стабилен и траен материал, който тежи на мястото си. Word-а е за хора, които нямат какво да кажат.

  5. Гледам, че и в Синема сити са се преоборудрали. Продават билети за една от залите за HFR 48. Явно за IMAX няма такова чудо, нали не бъркам? Та сега дилемата ще е къде точно да се гледа. Освен това, ако някой може да даде информация, подмяната с новата технология включва ли подобряване на цялата техника? Преди много се плюеше Арена за остарялите лампи, но дали сега ще е по-добро положението в началото? Аз винаги предпочитам IMAX дори и за 2D прожекциите, въпреки че трябва да прекосявам целия град!