Динозаври – това винаги е била дума-разковниче! С нея се приковават – първо мисъл, после и поглед. Факт: който запази детското любопитство към пра-пра-историята, винаги открива повече поводи за трепетни очаквания, щом се заговори за нови кинопроекти.

По принцип не пренебрегваме новини с този „ботъм-лайн”, ала до момента не сме успели да споделим възхитата си от визията на „Dinotasia” – проекта на Дейвид Кренц и Ерик Нелсън, в който главни действащи лица са динозаври от всякакъв калибър, а за житие-битието им разказва не друг, а легендарният киномайстор Вернер Херцог.

Документалният филм беше пуснат на екран във Великобритания през май. В продължение на повече от 80 минути са представени епизоди-възстановки от преди десетки милиони години, реконструирани по на-новите палеонтологични данни. Освен с познати динозавърски муцуни, публиката се среща и с нови същества, чиито останки са открити през последните няколко години. Сред вдъхновяващите идеи за „Dinotasia” са и остатъци от млади динозаври в стомаха на праисторическата жаба “Beelzebufo” според откритите вкаменелости.

Самият Херцог споделя:

Ерик Нелсън, с когото работя от много години, подготвяше телевизионна поредица да Discovery Channel. Случайно видях материала в неговия офис и му казах „Знаеш ли, че всъщност това трябва да се превърне във филм.” И двамата обичаме „Фантазия” на Disney – този проект стана нещо като комбинация между Disney и арт-документалистика с авторския почерк на Вернер Херцог, но за динозаври. Въобще не знаех дали ще се хареса на всички, но идеята беше изключително привлекателна за мен.

Част от материала е показан по Discovery в поредицата „Dinosaur Revolution”, но вместо предвидените 12, са излъчени само четири епизода. Доктор Марк Уитън, експерт по динозаври и преподавател в университта в Портсмут, споделя пред британския ежедневник The Times:

„Мисля, че образите в „Dinotasia” са вероятно най-близо до предположенията ни как наистина са изглеждали динозаврите, и са най-добрите във визуално отношение!”

Но и добавя, че както в повечето документални филми за света на дивите животни, и тук фокусът е по-скоро върху „кървавите акценти”, отколкото върху реалните факти – че повечето динозаври са били тревопасни и че „ужасите на нощта” като T-рекса, вероятно са прекарвали в сън по 22 часа на денонощие.

Държим да отбележим, за всички пристрастени към темата праисторически същества, че използваме термина „динозаври” като обобщителен за голямо разнообразие от създания, които – разбира се, знаем – си имат най-различни „лични” имена, ала нито ги знаем всичките, нито е добре кратката, вдъхновяваща киноновина да предявява енциклопедични претенции. И нищо, че „Cave of Forgotten Dreams” така и не го видяхме на голям екран у нас – ние не се страхуваме да си пожелаваме всичко, винаги – и по-много!

Dinotasia

Dinotasia

Dinotasia

Dinotasia - плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Посредствена анимация. Типична дино-документалка ала БиБиСи. Щях да се насера от кеф на това преди десетина години, но сега искам качество. Истинско шибано качество.

  2. Де да беше „ала БиБиСи“. 🙁 Всъщност си е чиста проба „Дискавъри“ шит. Ще се гледа, де.