Не е истина какви страсти разбуни „Прометей”. Ние поне не се сещаме за филм от последните години, за който да се е говорило толкова много. За „Генезис” имаше доста дискусии, но като че ли не и в такъв мащаб. А това, лично според нас, е повече от прекрасно.

След като имахме няколко дни на размисъл, който доведе до изясняването на позицията ни спрямо филма – вече спокойно можем да заявим, че въпреки някои сериозни недостатъци, ние все пак сме от положителната страна на барикадата – отново се завръщаме към любимата тема с впечатляваща галерия с концептуално изкуство, както и с една изключително любопитна снимка на възрастен Инженер, който доколкото разбираме е бил отрязан от киноверсията на филма и най-вероятно ще го видим на Blu-ray заедно с още един куп отпаднали сцени.

Концептуално изкуство от „Прометей”

Концептуално изкуство от „Прометей”

Концептуално изкуство от „Прометей”

Концептуално изкуство от „Прометей”

Концептуално изкуство от „Прометей”

Концептуално изкуство от „Прометей”

Концептуално изкуство от „Прометей”

Концептуално изкуство от „Прометей”

Ето и споменатата снимка на възрастния Инженер, за който се спекулира, че всъщност принадлежи към извънземната раса, създала Инженерите. Дали това е така може би ще научим, когато излезе Blu-ray, но ако следваме логиката (или липсата на такава) на филма, вероятно и този въпрос ще остане без отговор, поне до излизането на предполагаемото продължение.

Споменатата снимка на възрастния Инженер, за който се спекулира, че всъщност принадлежи към извънземната раса, създала Инженерите.

Като бонус вижте и една галерия от снимки зад кулисите, посветени на Инженерите, и кратко филмче, посветено на звука във филма.

Прометей” е в кината от две седмици и, ако все още не сте го гледали, ви съветваме да го направите – дори и да не ви хареса, ще си имате тема за разговор за месеци напред, гарантираме ви.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

 1. красота , арт отдела направо удариха в земята доста други продукции .А продължението май идваше 2014г. да се надяваме че Скот ще е още жив до тогва и дано наемат друг сценарист за следващата част.

 2. С нетърпение чакам Blu Ray изданието … и обяснение от Дринов къде се намират зърната на Инженерите 🙂 🙂 🙂

 3. Ха-ха! Повече обяснения не давам. Стига толкова.
  А сценографията и „арт“-а наистина са смазващи. 🙂

 4. С нетърпение чакам Blu Ray изданието … и обяснение от Дринов къде се намират зърната на Инженерите 🙂 🙂 🙂

  След задълбочен анализ и справка с катедрата по антропология и извънземен разум и неразум стигнах до извода че : „зърната се намират от двете страни на хълбота(малки черни отвори) , но тъй като ИЖ е напреднала раса те просто изпълняват ролята на хранителен канал към които студента (малкия инженер) си вкарва хобота (когато са малки имат хобот) и смуче докато не засити плътските си нужди , но за мен и катедрата по важния въпрос е Защо нямат окосмяване по тялото и дали наистина НИКЪДЕ НЯМАТ.
  Лека и спокойна вечер на аудиторията за контакти и бъдещи въпрси моля използвайте mail-a или телефона (които е импулсен , щот го деля с комшииките проститутки).

 5. Цитат:
  „Не е истина какви страсти разбуни „Прометей”. Ние поне не се сещаме за филм от последните години, за който да се е говорило толкова много. За „Генезис” имаше доста дискусии, но като че ли не и в такъв мащаб.“

  Не искам да развалям партито на този сайт – но твърдението в тези изречения просто не е вярно. По мението на немалко умни хора „Генезис“ бе едно несполучило недоразумение и него го оставяме настрана леко смутени защо изобщо се споменава в този кратък параграф. Филмът за който със сигурност се е говорило повече и е направил повече, обаче, е „Аватар“, който сингълхендидли възроди цяла индустрия. Ще мине време и той със сигурност ще е по-вододелен от „Прометей“. Споменавам го пътьом с най-добри чувства – като по принцип смятам, че личните пристрастия затова са пристрастия, за да се защитават и да вярваме в тях no matter what.

  Цитат:
  „Прометей” е в кината от две седмици и, ако все още не сте го гледали, ви съветваме да го направите – дори и да не ви хареса, ще си имате тема за разговор за месеци напред, гарантираме ви.“

  Аз се оказвам в ситация на смесени чувства порди един прост факт – в едно ревю на английски език прочетох, че нямало „съспенс“. Това уби всичко детско в мен.
  Ако е вярно, че шубизнесът трябва да прави поне едно от тези три неща:
  да ме кара
  1) да плача, и/или
  2) да се смея, и/или
  3) да очаквам с нетърпение

  защо да отида ако няма съспенс и от никой н е съм чул да е ревал или да се е смял ? Кое от изброените три неща ще ми се случат, Дринов ?

  По темата на поста – this is great stuff – as long as it does not hit McDonalds as part of some sickening merchandise campaign aiming to stir up little children to go see the movie …

 6. Между другото ,когато изгледах филма отново ,забелязах че съм проспал нещо първия път . Преди да свърши филма ( преди подобието на alien) Шоу и Дейвид са подкарали друг кораб тип геврек и излизат от планетата . Някой друг забелязал ли го е това .

 7. @ hristiqn

  А, забелязали когато „Прометей“ катастрофира и избухна в пламъци? 😀

 8. The Bear Jew
  Изобщо не ми се прави на умен, забелязах само че си същия загорял Милбърн 😀 .. Проспал съм момента заради постоянната мисъл “Няма ли да стане нещо ”

 9. @ hristiqn

  „Изобщо не ми се прави на умен, забелязах само че си същия загорял Милбърн 😀 ..“

  – А, аз че си W.S. Anderson zombie чекиджия.:-D

  „Проспал съм момента заради постоянната мисъл “Няма ли да стане нещо ”

  – И накрая съвсем реши да гледаш картинки, но и това явно неправилно.

  P.S. Fuck Milbern!

 10. Не може филм с такива амбиции да има брутално плосък сюжет. Имаше няколко линии, по които можеха да тръгнат, но избраха най-предвидимата. Половината филм се развиваше по всички клишета на тийн-хорър филмите.

  А групата, избрана да пътува до тази планета, участвайки в мисия за трилион долара, беше най-жалката пасмина от аматьори, глупаци и несериозни пияници. Е, това няма как да не дразни брутално!

  Влизаш в атмосферата на чужда планета и веднага казваш: „Ей там вдясно кацай, че видях нещо!“ WTF?? Виждат, че въздухът можел да се диша и веднага свалят скафандрите?!?! Ами стерилност, това-онова? Учени?!? Почват да пипат, шумят, викат, ровят, нямат план за нищо – какво ще правят, какво целят там, какво търсят, как ще го документират и изследват – нищо!

  Картографът(!!!!) и геологът (!!!!!) се изгубиха в леко заоблен 100-метров тунел, при положение, че имаха даже джаджи за сканиране!!! Другите на втората секунда извадиха уиски, кой когото можа изплющя в първата свободна минута, за да стигнем до сцената „Виж колко е миловидна тази извънземна змия, сега ще я погаля!“

  Хора, моля ви, що за тъпня! Аз най-обикновен смок няма да доближа, ония „учени“ ходят да галят извънземен организъм, който нека признаем не беше много симпатичен…

  Сцената с операцията няма да задълбавам, но онова дето го извади как порасна за един час до стократен размер без да яде нищо, не ми е ясно. А саможертвата накрая на трима от екипажа беше с толкова емоция все едно се попитаха дали искат кафе. Все пак ще умрете, ало? След секунда? Чарлийз Терон ако беше направила една стъпка встрани вместо да тича една минута в посока на падащия кораб, може би щеше да покаже малко мозък, по принцип изискуем за началник на такава мисия. Оня дето се зомбира и се беше сгънал на две, а после преби двама какъв му беше пък на него проблема не разбрах много-много. Просто имахме 2 излишни милиона и решихме да вкараме и зомби за всеки случай??

  Ужасно, абсолютно ужасно, на моменти срамно да го гледаш. Страхотна визия, увита около гръбнак от абсолютна тъпня.

 11. @Milbo
  Много се извинявам, но това за „Генезис” и умните хора беше доста тъпо, да не кажа направо смехотворно. Кажи си в твоя стил (които аз доста харесвам), че не ти харесва, а недей писа такива неща.
  Идеята беше не просто да се говори за нещо, защото е модерно и защото е „променило индустрията”, а да буди дискусии свързани с сюжета и темите, които разисква. Да „Аватар” и „Черният рицар” с по-популярни и за тях се говори повече, но не и по начина, който аз визирам. Аз говоря за нещо от рода на дали Декър е човек или андроид. Моя е грешката, че не бях достатъчно ясен.

  В отговор на въпросът ти, да филма няма съспенс по начина, по който ти се иска на теб. За останалите неща забрави, така че по-добре не го гледай. От друга страна, ти винаги си оценявал, когато един филм представя интересни теми (явно „Генезис” е изключение), дори и да не е съвършен, така че… изборът си е твой.

  @ParadoXx
  Съгласен съм, има много нелепици. И мен ме дразнят, но цялостното усещане за филма ми е положително.

  Има едно питане обаче във връзка с чуденето ти, „как онова дето го извади порасна за един час до стократен размер без да яде нищо, не ми е ясно”. Как в оригиналния филм „честбърстъра“ само за няколко часа порасна до размера на възрастен „ксеноморф“, без да яде нищо? Явно тук е същото. Може да яде кислород или жици, или химикали от охладителната система на машината – това да е проблема! 🙂

 12. @Дринов
  Да съгласен съм на 100% с теб,просто останалите нелепици във филма много ме разочароваха и може би затова се изказах неподготвен,просто го очаквах доста,и накрая не получих това което очаквах от тоя филм и като такъв фен на Alien-ите.Чакам иначе блурея за да го изгледам допълнително,дай боже да има и Director’s Cut,и силно се надявам да ми хареса повече 🙂

 13. Тая гадина бързо порасна и дето вика Дринов и даже и жици сигурно яде. Но освен това операционната капсула се „захранва“ с какви ли не животоподдържащи течности, така че и от там може нещо да е изсмукало.
  Това не е от нещата на които се дразня. Даже и самата операция беше луда работа и ме кефи. Но тук имам друг въпрос – защо операционната капсула беше предназначена само за мъже, след като знаем къде беше инсталирана? Какъв скрит подтекст има в тая работа?

 14. @ Тихомир (Tito)

  Беше само за мъже, защото беше предназначена за Уейлънд. Първата реплика на Шоу когато я видя беше, освен че са останали няколко и че правела и байпаси. Беше инсталирана в „каютата“ на Викърс, защото тя живееше в нещо като „живото поддържаща капсула“, която можеше да съхрани човешки живот за около 2 години, както разбрахме непосредствено преди Янек да я катапултира преди сблъсъка. Тоест цялата каюта е била предназначена за Уейлънд и дъщеря му точно за такива случай, при които настъпва авария и корабът не може да продължи към вкъщи, но с тази разлика че Уейлънд умря по-рано и при други обстоятелства, както и дъщеря му не доживя, за да успее да се скрие в нея за въпросните 2 години. 😀

 15. Ми не издържах и ходих и гледах филма за втори път,и да кажа честно повече ми допадна,НО за много от сцените,за които писах по горе не намерих логично обяснение,но карай,все пак е фантастика и т.н. Може би сега повече ме е яд,че на финалната сцена от инженера се пръкна некво подобие на велоцираптор, а преспокойно можеше да направят така че да излезе една кралица например,и да ни погъделичка малко по повод старите филми,които така осраха с извинение.
  П.П.Чета доста от коментарите за филма и за неразбралите,защо инженера се самоубива в началото на филма–е нали се засяга темата за пройзхода ни,със смърта или по-точно със саможертвата си инженера дава тласък на човешката еволюция,като пада във водата и там се разлага,като ДНК-то му остава и така се пръкваме ние 🙂 това е мое мнение все пак

 16. @The Bear Jew
  Аз предположих същото, но ме издразни никому ненужната подробност. Заради пет секунди екшън, капсулата можеше да е универсална. А така и не разбрах, къде го криеха Уейлънд – той в този модул ли живееше?

  @ParadoXx
  Ми тая гадина, на каквото и да ти прилича, като гледам как са ги „проектирали“ нещата, мисля, че до 24 часа ще може да се развие до всеки възможен вариант на живо съществао. 😉 😉 😉

  Колкото до разпиляването на ДНК във водопада, това си е много недоразвито. Ако е само като идея, че дава живот – добре. Обаче ти и оплодени яйцеклетки или стволови клетки да наръсиш – каква ще е вероятността от тях да порасне нещо така във водата? 😉 😉 😉

 17. Вперили взори във фантастичното и незнайно бъдеще да не забравяме, че сме стъпили на неустойчива основа – днешните концепции за живот и наука!
  Все пак за себе си намирам обяснение за повечето елементи от пъзела:
  1. В началото е една планета земя без дори клетка живот на нея, остава въпроса дали е треаформирана от инженерите или си е така натюр (хаха).
  2. Това което прави Инженера е да „гаврътне“ една доза мутаген – следва разпад и ресинтез на мутирало ДНК, за да произлезе живота на Земята. Може би от мутирали фрагменти произлизат многообразните растителен и животински светове които наблюдаваме…
  3. След като с интерес наблюдават „развитието“ на рожбичките от Земята, експеримента приключва на даден етап, не е нужно експерименталните бели мишки(маймуни,а?) да дойдат и да ти задават въпроси идва време да се сложи край на този експеримент(както каза д-р Шоу след операцията – „decontaminate!).
  4. „Оръжието“ е ново постижение на генното инженерство – мутаген който променя ВСИЧКО живо в незнайна посока. Червеите който се показаха под стъпките на току влезлите гости от планетата Земя се превърнаха в „handhuggers“ и …в приличащо на дебело влизащо в устата ти нещо…Този мутаген на пръста на робота предизвика неговото възхищение и репликата …нещо голямо произлиза от нещо малко или нещо от сорта…

  засегатовапослепак

  PS Hands off Drinov!!!

 18. @ Тихомир (Tito)

  Уейлънд беше в една от криогенните камери скрита в друга част на кораба, където да не ходят много, много останалите членове на екипажа. Когато Викърс сграбчи Дейвид и му каза да ѝ докладва какво е казал Той (Уейлънд), Дейвид отвърна „He said try harder.“. А, ако си спомняш преди тази сцена беше сцената, в която Дейвид беше с онзи шлем (с който беше и когато шпионира сънят на Шоу в началото на филма) и с ръка опряна в стъкло на криогенна камера, казвайки „Yes, sir i see.“ или нещо такова. А, ако съвсем си спомняш в началото когато Дейвид „подслушваше“ виденията на Шоу в камерата ѝ, съвсем на края в недостатъчно ясните ѝ и дигитално деформирани просъници се появи Дейвид и веднага след това, той преустанови връзката. По този начин разбрахме, че Дейвид може да се свързва с хората чрез софтуерната си съвместимост с тази на камерите и да осъществява контакт с тях или просто да ги наблюдава. И от тази логика следва, че Дейвид е говорил с Уейлънд в епизода с репликата „Yes, sir i see.“ и как това е възможно. 🙂