Само една седмица остава до началото на Кан 2021, а ние се опитваме да представяме най-провокативните заглавия, които са селектирани в различните конкурсни програми. След тях е дебютният игрален филм на мексиканската документалистка и оператор Татяна Хуезо – „Prayers For The Stolen“ („Noche de Fuego“). Нейният документален филм „Tempestad“ завоюва сериозно внимание по време на и след премиерата си на Берлинале 2016 – и ето, че сега Хуезо участва в „Особен поглед“ с екранизация по излезлия през 2014 година едноименен роман на Дженифър Клемънт – мексиканска авторка, избрана за първата жена президент на PEN International през 2015 година. Действието във филма се развива в планините на Мексико, а трейлърът излъчва мрачна безнадеждност – вярваме, че зрителите ги очаква незабравима среща с трогателните съдби на младите героини:

В един отдалечен град, нейде в планините на Мексико, момичетата са принудени да носят момчешки подстрижки и да се крият в землянки, когато наоколо се появят войници от нарко-картелите. Ана и най-добрите ѝ приятелки си играят в къщите на хората, които са избягали в търсене на по-добър живот – децата се обличат като жени, в тяхната малка вселена властват магичното и радостта, ала майките им най-добре знаят как да ги обучат да избягват опасностите – и най-вече онези, които могат да ги превърнат в роби или духове… И ето, че един ден едно от момичетата не успява да стигне до скривалището си навреме…

Мексиканската земя е буквално опустошена от войните между картелите, корупцията е завзела всички територии на държавното управление, в институциите се шири повсеместна некомпетентност – и все пак хората са принудени да оцеляват. Като контрапункт на мрачната реалност ще цитираме зрънцето надежда, което откриваме в официалния синопсис на романа:

Въздействаща картина на живота на жените в провинциално Мексико и поразително изследване на скритите последствия от една несправедлива война, „Prayers For The Stolen“ е незабравима история за приятелства, семейни връзки и непоколебима решителност.

Във филма на Хуезо участват Майра Баталя, Ана Кристина Ордонез Гонзалес, Мария Мембреньо, Норма Пабло, Ейлийн Янее, Мемо Вилегас и др. Сред продуцентите на „Prayers For The Stolen“ са Николас Селис – продуцент на „Рома“ на Алфонсо Куарон, и независимият американски продуцент Джим Старк, като и двамата са добре познати на българската публика, тъй като бяха членове на журито на 24-ия София Филм Фест през 2020 година.

Премиерата на новия филм на Татяна Хуезо е в конкурсната програма „Особен поглед“ на Кан 2021.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *