Скорсезе и Атънбъроу - за „Ролс-Ройс” с любов

Двама доказани уникални творци в света на киното ще обединят усилията си, за да разкажат една легенда. Според Variety Мартин Скорсезе заедно с лорд Ричард Атънбъроу ще продуцират драмата „Silver Ghost”, която проследява произхода на „Ролс-Ройс” в началото на 20 век. Към екипа им ще се присъедини и телевизионният продуцент Антъни Хаас. Лаконичният синопсис на филма е предизвикателен – „една сложна и многопластова любовна история – не само между мъже и жени, но и между мъжете и колите”.

Освен за взаимоотношенията между Чарлс Ролс и Хенри Ройс, ще стане дума и за създаването на прочутия и може би най-красив орнамент, който украсява капака на автомобил – малката пластика „Духът на екстаза”. Неин автор е Чарлз Сайкс, провокиран от първия директор на компанията „Ролс-Ройс” Клод Джонсън, който директно препоръчал на Сайкс да види статуята на гръцката богина Нике в Лувър. Тласък на вдъхновението му дала Елеонор Торнтън – дългогодишна секретарка и любовница на покровителя на Сайкс и почитател на RR-колите, лорд Джон Монтагю. Говори се, че именно при пътуванията в „сребърните духове” на лорд Монтагю, Сайкс бил впечатлен от плавността и скоростта на колата и според него „дори деликатна фея би могла да стои на капака, без да загуби равновесие”. Така се появила известната фигура – с разперени ръце и развята наметка, подобно криле на фея.

Като страстен почитател на „истинските” истории, Скорсезе просто не може да устои на тази.

„Когато прочетох „Silver Ghost”, аз бях омагьосан, очарован. Незабавно си помислих – Този филм трябва да бъде направен! Когато ме поканиха да продуцирам, особено в компанията на Ричард Атънбъроу и Антъни Хаас, аз не се поколебах нито секунда!”

Единствената разочароваща подробност е, че няма никакъв шанс Скорсезе да режисира, тъй като му предстоят снимки на финансовия трилър „The Wolf of Wall Street” с Леонардо ДиКаприо и още куп проекти. Това не ни пречи да постискаме малко палци някой от тях да се отложи или отпадне, за да направи място на „Silver Ghost”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *