Проект Х / Project X

Проектът Х” е доста странен и бих разбрал всеки, който го определи като един от най-тъпите и безумни филми, излизали по кината напоследък. Почти през цялото времетраене на филма и аз твърдо вярвах в същото, но има-няма двайсетина минути преди края, „Battery” на „Metallica” възвестява истински туист, след който съм убеден, че зад цялата тази ексцесия има някакъв смисъл.

На повърхността филмът е лишена от всякакво очарование, груба и бездушна версия на така наречените „парти” филми, в които нашите главни герои-загубеняци правят (или отиват на) „големия купон”, който излиза извън контрол, където губят девствеността си, стават популярни или разбират кое е истинското момиче на сърцето им. В него няма нищо от чара на тези филми, нито от искреността и симпатичността на героите им – тук те представляват почти гротеска версия на това, което по принцип бихме могли да наречем клишета, само дето ситуацията е дори отвъд клише.

В действителност „Проектът Х” е едновременно олицетворение и метафора за модерния свят на тийнейджърите. Свят на алкохолни, наркотични и сексуални оргии. Свят напълно различен от онзи, в който ние сме отрасли, но в крайна сметка, свят, който е напълно нормален и естествен. Това е филм за „бунта на младите” срещу обществените норми. Това е филм за „непознатия” тийнейджър, които живее във вашия дом. И не на последно място това е филм, в който последиците от незрелите действия на младежите са истински и всеки плаща своята част от цената.

В крайна сметка смятам, че ключът към този филм е в никакъв случай да не се приема буквално като тийнейджърска секс комедия, защото като такава той се проваля по впечатляващ начин, а, както се казва, трябва „да се чете между редовете”, откъдето изскачат една-две не особено приятни истини. При всички случаи обаче, това е филм, който не препоръчвам, но с удоволствие бих обсъдил с тези, които са се решили да му хвърлят едно око, независимо дали им харесва или не.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Дринов пак ще се размърмори както на Пая, ама все едно ми четете мислите напоследък.
    А спомняте ли си какво казвах за този филм още на новините за трейлърите??????