Чарли Кауфман - „Не пускай ножа”

Не е голяма изненада, че на „Lionsgate” им хареса да имат суперуспешен тийн-франчайз – вероятно се досещате, че става дума за „Игрите на глада” – и след като се погрижиха за продължението като наеха Франсис Лоурънс за режисьор, сега вече се замислят за следващия си потенциален хит. И явно възнамеряват да следват същия модел – „талантливи, уважавани творци, не просто някой занаятчия с опит в тийн-бозите”, за което можем само да ги поздравим, особено когато става дума за нов сценарий на Чарли Кауфман.

Точно така, според Deadline, „Lionsgate” са наели Кауфман да екранизира първия роман от „young adult” поредицата „Живият хаос”, „Не пускай ножа” на Патрик Нес (студиото докопа правата за екранизиране още миналата година). Ако се мръщите на идеята за още една тийн-поредица, имайте предвид, че най-най-общо става дума за бъдеще на друга, заселена от хората планета, в което човешките мисли се чуват от всички, след като зараза, наречена „Шум”, завинаги е унищожила тайните и е избила жените. Или поне на това е научен Тод – младо момче, което научава опасна тайна и е принудено да избяга от родния си град, заедно с вярното си куче.

Не сме чели книгите (засега), но чуваме, че поредицата продължава с войни, противопоставяне на различните видове на Новия свят и пришълци от Стария. Знаете ни нас – ако има фантастика, прощаваме много грешки. А доколкото разбираме в „Живият хаос” няма много от тях.

Като имаме предвид всичко изписано по-горе, като че ли изборът на Кауфман не е чак толкова странен – че е страхотен е повече от ясно, няма какво да го обсъждаме. Все пак малко се изненадваме, че „Lionsgate” са взели толкова смело решение. Засега планът им е Кауфман (който в момента работи по новия си режисьорски проект, който просто нямаме търпение да видим – мюзикъла „Frank or Francis”) да адаптира първия роман, надяваме се скоро да чуем нещо и за режисьор.

Повече за „Не пускай ножа” (и за цялата „Живият хаос” трилогия, включваща още „Въпросът и възражението” и „Чудовищата на войната”) можете да научите в ревюто на приятелите ни от Книголандия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *