Хари Потър

Според предварителните резултати, приходите от първите три дни от разпространението на „Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 1” възлизат на 125,1 милиона, с които той безпроблемно си осигурява първото място в класацията. След като само в петък филмът реализира 61,2 милиона долара, очакванията бяха той да успее да попадне в топ 5 най-големи премиерни уикенди на всички времена, но в крайна сметка, след като типично за този род филми в събота загуби 38% от приходите си, записвайки 38,2 млн. и после нови 33% в неделя с 25,8 млн., силите му стигнаха само до шесто място.

Не се оставяйте обаче, шестото място да ви заблуждава, защото 125,1 милиона е повече от впечатляващ резултат, който представлява най-големият дебют на филм от серията без значение от това в кой ден е била премиерата. Досегашните рекордьори бяха „Хари Потър и Нечистокръвният принц” – 107,2 (направени от сряда до петък) и „Хари Потър и Огненият Бокал” – 102,7 (от петък до неделя). Трябва да отбележим обаче, че „Даровете” е продал грубо 16 млн. билета, което е колкото и останалите филми от поредицата. Тоест публиката на Хари си остава същата, само цените на билетите скачат нагоре.

В световен мащаб „Даровете на смъртта” дебютира с 205 млн. от 54 държави, което прави общия му сбор за първите три дни от разпространението 330 милиона. Миналата година „Нечистокръвният принц” записа 394 млн., но за пет дни, тъй като, както споменахме по-горе, неговата премиера беше в сряда.

След две поредни седмици на върха, „Мегаум” на „DreamWorks” очаквано губи 45% от приходите си и заема второто място с 16,1 млн. До момента 3D анимацията може да се похвали със 109,5 млн., а надеждите на студиото за краен приход възлизат на 150 млн. Истината е, че дори и този нисък за „DreamWorks” резултат не е съвсем сигурен, тъй като в сряда дебютира дългоочакваният филм на “Disney” „Рапунцел и разбойникът” и очакванията са „Мегаум” да получи още по-тежък удар от този, който му нанесе „Хари Потър”.

Третото място тази седмица е за петия съвместен проект на Дензел Уошингтън и режисьора Тони Скот, „Неудържим”, който бележи спад от 40% –  което е по-малко от този на предишния влаков филм на Уошингтън и Скот „Пелъм 1 2 3” – и касира 13,1 млн. За първите 10 дни, трилърът има 42 милиона и ако продължи в същия дух може да приключи със 70-75 милиона, което е един добър финален резултат.

На четвърта позиция с 9,1 милиона и най-ниския спад на филм от топ 10 от 41% е „Път с предимство” на Робърт Дауни джуниър и Зак Галифанакис. До момента комедията има 72,7 млн. и може да приключи разпространението си с 90-100 млн., в зависимост от това как се представи на по-дългия уикенд по случай Деня на благодарността.

Пети остава другото ново предложение за седмицата „Следващите три дни” на Ръсел Кроу и режисьора Пол Хагис, който записва 6,9 млн. Това е резултат на половината на последния трилър на Кроу „Правилата на играта” и за него нямаме никакъв друг коментар освен пълно разочарование.

Тази седмица филмите от Топ 10 са донесли приходи от 185,3 милиона, което е с 25% по-малко от миналата година, когато „Здрач 2: Новолуние” дебютира на първа позиция със 142,8 млн., но с 20% повече от 2008 г., когато „Здрач” оглави класацията с 69,6 млн.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment