Дъглас Тръмбъл

„Аз подготвям свой филм – всъщност няколко филма – но един от тях ще е в съвсем нова територия. Кино от първо лице, което е неразличимо от реалността. Екранът ще е толкова голям, че е като прозорец към един друг свят. Далеч отвъд това, което правят или замислят Питър Джаксън и Джим Камерън. Не очаквам да получа подкрепа от инвеститорите, докато не им покажа за какво става дума. Защото никой не е виждал подобно нещо досега и никой не може дори да си представи какво ще представлява.”

Да, само Дъглас Тръмбъл може да си позволи подобни изказвания без да звучи жалък и смешен, а напротив, да ни накара да даваме мило и драго, сама и само той да намери нужното независимо финансиране. Ако това бяха думи на някой новак или пък режисьор на холивудски блокбастъри, пак щяхме да ги представим, но с леко по-различна интонация. Но когато става дума за един от гениите зад „2001: Една Одисея в космоса”, „Blade Runner”, „Close Encounters of the Third Kind”, „Стар Трек” и „Дървото на живота”, малко уважение е съвсем на място.

В интервю за The Hollywood Reporter (което ви препоръчваме да прочетете, за съжаление не можем да публикуваме целия текст) Тръмбъл говори не само за предстоящата си фантастика – която звучи умопомрачително и която самият той описва по-долу – но и за начина си на работа и плановете да преоткрие и завинаги промени не само жанра и технологията, но и киното като цяло:

„Аз си имам собствено студио, собствени камери, собствено осветление, собствени монтажни, и се опитвам да пресъздам киното, без каквато и да е помощ от Холивуд. Но с подкрепата и помощта на създатели на камери и проекционни апарати, които са отворени към всякакви идеи за обновяване на бизнеса им.”

Ето и обещания коментар за безкрайно амбициозния му проект:

„Мога да ви кажа само, че е фантастичен епос, чието действие се развива в космоса, 200 години в бъдещето. Ще засяга големи и възвишени теми като мястото на човека във вселената и контакта с извънземни цивилизации, които са толкова по развити от нашата. Ще засега същата територия като „2001” и ще е по много правдоподобен, научен начин. Няма извънземни чудовища и никой не напада Земята. Ще е много по-интелигентен филм – това, което наричаме „hard-science fiction”, и мисля, че досега не е имало друг подобен проект. Според мен студията смятат, че всичко трябва да е елементарно, че зрителите не разбират от наука и не са готови за нищо наистина интелигентно, но аз не съм съгласен. Мисля, че сме най-развитото технологично общество в историята на човечеството и хората моментално ще го схванат.”

И понеже всичко това не е достатъчно предизвикателство за човек като Тръмбъл, какво ще кажете за един нов подход към езика на киното?

„Искам да изследвам нов кино-език, защото вече познаваме езика на киното много добре. Всички знаят как да снимат общ план, близък, двоен, през рамото; това е езикът на киното. Но когато става дума за експериментално кино от първо лице, сякаш това, което се случва е в реално време и не прекалено обработено с бърз монтаж или замазани кадри, това е съвсем друг кино-език, който никой не изследва.”

Нямам какво повече да добавим. Единственото, което искаме да знаем е кога?!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Брей, чудничка новина. И наистина, не съм чак толкова заинтригуван заради поредната „революционна“ кино технология, а заради идеята на новия филм – наистина интлигентна НАУЧНа фантастика, а не просто кретенска сайфай вакханалия блъскана с ефекти и липса на елементарна логика, точно като в златните времена на жанра. Да видим за какво иде реч

  2. За съжаление това не го виждам да се случи! 🙁 🙁 🙁
    Но ми е приятна мисълта, че има такава идея, затова и пуснах новината.

    @Ivcho
    Много! 🙂 🙂

  3. Защо не ударите един editorial посветен на ренесансовата вълна у фантастиката? От готвените „Рейнджъри“ и „Ридик“ до подобни масивни и амбициозни проекти.

    Кларк взриви Юпитер, постави МонолитЪТ в космоса за да даде шанс на живота под ледовете на Европа да еволюира по собствен път. Вярвам, че на Тръмблър ще му стигнат силите да ги пробие.

  4. Щото сме мърди! 🙂 🙂

    Дано му стигнат силите на Тръмбъл. Аз лично му стискам палци.
    И като каза Кларк, чел ли си „3001 Последната одисея“?