West of Memphis

Сънданс филм фестивал – най-авторитетният и най-голям форум на независимото кино в Щатите, започна вчера и този факт ни подсети как не сме ви показали трейлъра на един много интересен документален филм. Той е продуциран от Питър Джаксън и неговата съпруга и съавтор Фран Уолш и се нарича „West of Memphis”. Авторите са си поставили за задача да разгледат по нов начин обстоятелствата около „Тримата от Западен Мемфис”.

Това е популярното име на едно престъпление от близкото минало – през 1993 година трима тийнейджъри са обвинени  и осъдени за убийството на три малки момчета буквално без следа от доказателства. Бившите подсъдими излежават присъди в продължение на 18 години и наскоро излизат от затвора чрез сложна законова маневра, ала истинският убиец е все още на свобода и съдебната система в Арканзас отказва да признае грешката си.

http://www.youtube.com/watch?v=5KuTFbUyOT0

Документалната трилогия „Paradise Lost” е посветена на този може би най-известен случай с убийства на деца в Щатите. Но вероятно именно „West of Memphis” има потенциал да се превърне в нетърпящ възражение подтик за търсене на истината. Целта на Джаксън и на сценаристката-режисьор Ейми Бърг (номинирана за Оскар през 2006 г. за документалния филм „Deliver Us from Evil”) е да изчистят имената на тримата потърпевши, да се започне ново, свърх-професионално следствие и да се извоюва истински процес, за да бъде открит и застигнат с възмездие истинският убиец на трите момчета от Западен Мемфис.

West of Memphis

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *