Чарли Кауфман

Чарли Кауфман ще се превърне в категория за киното. Оригинален, свръх-нестандартен, неговият стил на писане е неповторим и невъзможен за подправяне. И след дебюта му зад камера „Synecdoche, New York” през 2008 година, очевидно е време да се активизира работата по следващ режисьорски проект. Вече ви споменахме предварително известните подробности около „Frank or Francis”, като музикалните стремления, но сега става ясно, че Маестрото е решил творбата му да бъде мюзикъл – от най-чист вид, като от Златната ера на Холивуд, не някакъв си „филм с музикални елементи”. Освен това сценарият е окончателно завършен и според вътрешни информатори се наблюдават известни промени в него.

Според разпределението на ролите Стив Карел ще бъде холивудска звезда-режисьор, чиито филм получава рекордните 29 номинации за наградите на Академията. Никълъс Кейдж пък се очаква да се превърне в безочлив блогър, настроен върло анти-Холивудски (очевидно ще се наложи адаптиране на материала съобразно възрастовата категория на Кейдж, който далеч не може да се категоризира като гневен младеж). Двамата се смразяват и започват война. Присъства и още една паралелна линия на прочут комедиант, водещ на шоуто на наградите, чиято роля ще бъде поверена на Джак Блек – всъщност Кейдж и Блек си сменят местата. Сигурно ще присъства и Кевин Клайн с двойнственото си амплоа – брат на режисьора и впоследствие компютърна програма, която има свръх-амбициозната задача да създаде универсалния филм на всички времена. Дали са нужни повече подробности – само си представете всичките юнаци как пеят!

В едно скорошна своя лекция, организирана от БАФТА и общността на сценаристите на Британския филмов институт (BAFTA Screenwriters Lecture), Кауфман сподели, че винаги се опитва да направи нещо различно, като човек с много специфично битие, който произхожда от определена среда.

„Това, което написах, се надявам да се превърне в мюзикъл – никога не бях правил подобно нещо, и ето, че реших да реализирам този замисъл. Човек не трябва да се притеснява от провала – той е медал за храброст, важното е, че ти си рискувал, за да се провалиш.”

Ето още малко детайли, които хвърлят светлина върху проекта – Чарли Кауфман in his own words:

„В най-широкия възможен смисъл става дума за филмовата критика онлайн, но както може да се очаква светът, за който аз пиша, не е точно света, който описвам. Той е просто място на действието. Има много неща, свързани с интернет и гнева: културния, социален и личен гняв. И за изолацията в това особено време, в което живеем. И за конкуренцията – става въпрос за фикс-идеята на хората, които държат да бъдат забелязани на всяка цена. Но всъщност мразя да обяснявам „за какво става дума” във филма – така се предполага, че аз се опитвам да кажа нещо с него. А аз не искам. Това ще трябва да направи публиката.

Ако тръгна да преглеждам всичко в сценария, което тепърва ще трябва да се реализира, ще стигна до извода, че въобще нямам никаква представа как ще се случи това. Но когато се посветя на процеса „писане”, аз изключвам кардинално мисълта за логистиката и организацията на снимачния процес. Много съм добър в това. Важно е когато пишеш да не се ограничаваш от никакви прагматични съображения. Филмът, който предстои да направя, има много кадри, сцени и персонажи, които ще създадат един много, ама много широк свят…”

Как ви се струва? След думите на този гуру май е излишно да декларираме с какво голямо, ама много голямо нетърпение очакваме подробности по реализацията на ексцентричната му мюзикъл-идея.

За момента няма информация за начало на снимки, което може би отпраща готовия филм към 2013 година. Търпение имаме в изобилие.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *