Die Abenteuer des Prinzen Achmed

Историята на Световния ден за аудиовизуалното наследство датира от 1980 г., когато на 27 октомври ЮНЕСКО приема „Препоръка за опазване и съхраняване на движещите се образи“. За да отпразнува деня през 2011 г., Фондация “Фридрих Вилхелм Мурнау” във Висбаден отвори вратите си за широката публика.

Програмата започна с представяне на хесенското регионално студио на ZDF (втора немска телевизия). За работата си разказа журналистката Инкен Клинге: общо девет репортери произвеждат 70 ефирни часа материaли за почти всички предавания на ZDF по предимно политически и икономически теми.

Работата си представи и постпродукционната фирма Омнимаго, активна и във филмово-реставрационни проекти. Главният реставратор Хендрик Телтау разгледа случая с реставрацията на филма „The Soldier’s Courtship“ (1896) и изясни множество въпроси, включително за финансирането на подобни проекти. Особено често филмовия архив и фондацията Мурнау, различни национални кинотеки, фирми като Омнимаго, телевизии като ARTE и ZDF финансират реставрации. Телтау обясни и някои деформационни ефекти: примерно когато филмовата лента е изкривена от разтягане или свиване, което води до изкривяването на изображението. Той разказа и как филмови фрагменти се губят, например чрез рязане в прожекционното помещение. Стана дума и как и къде може да се потърсят изгубени фрагменти – в сайтове като форума на www.lost-films.eu.

Световeн ден на аудиовизуалното наследство

Сабине Сайферт от комисията за определяне на възрастта, от която един филм е позволен за гледане от деца и младежи, описа принципите на работа на организацията си. В Германия филмовата индустрия с саморегулира на доброволен принцип. А комисията е създадена след Втората световна война от представители на филмовата индустрия, дистрибутори, кина, провинции и църкви в трите западни окyпационни зони след сложни преговори с цел да се избегне налагането на цензура. В комисията днес заседават педагози, юристи, студенти, църковни представители и домакини.

Последва поглед върху работата на архива на Немския филмов институт.От Висбаден-Бибрих, където над 20 000 филмови ролки се съхраняват при температура от 5°С в архива, бяха дошли директорите Томас Воршеш и Михаел Шуриг заедно с реставраторката Анке Меболд. Те показаха кадри от първия документален филм за Франкфурт, немската силуетна анимация на Лоте Райнингер „Приключенията на принц Ахмед“ (1926) и наскоро възстановения „Hochbahnkatastrophe“(1921) от Вали Арнхaйм. Изясниха се понятия като Tinting и Toning и използването на различни цветове в зависимост от сцените на действие и настроения в оцветените филми.

Световeн ден на аудиовизуалното наследство

Денят завърши с прожекция на „Метрополис“ (1927), неотдавна реставрирания шедьовър на Фриц Ланг, който е изобщо първият филм, включен в списъка на световното документално наследcтво на ЮНЕСКО. „Метрополис“ е възстановен от фондацията Мурнау в сътрудничество с ZDF и АRТЕ, заедно с немската кинематека, в сътрудничество с Museo del Cine Pablo C. Ducros Hicken. От 50 години насам датират опитите „Метрополис“ да бъде възстановен в първоначалния му вид. Чрез новооткритите в Буенос Айрес и след това добавени фрагменти на филма, той е по-близо от всякога до първоначалната си версия. Успоредно с възстановяването на филма е била възстановена и музиката, строго основана на оцелелите оригинални ръкописи на Готфрид Хуперц. Особено радостно беше присъствието на реставраторката на филма Анке Вилкенинг, разказала за предизвикателствата, съпроводили реставрацията. По-добър финал на празника на аудиовизуалното наследство от прожекцията на успешно възстановения „Метрополис“ в пълната зала не можеше да има.

Марта Монева-Енчев

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *