Леонардо ДиКаприо и Баз Лурман

Няма да има изненади по Коледа 2012, поне отвъд Атлантика – премиерните дати на „Великият Гетсби” на Баз Лурман и на „Django Unchained” на Куентин Тарантино са фиксирани за 25 декември. И в двата филма важни роли играе Леонардо ДиКаприо. Което напомня 2002 година с „Бандите на Ню Йорк” и „Хвани ме ако можеш”, чиито премиерни дати се разминаваха с няколко дни и отново бяха около Коледа!

Сега, колкото и да се обясняваме, едно е ясно – до момента новините около новата екранизация на „Великият Гетсби” някак си преминаваха покрай нас, и така се стичаха обстоятелствата, че не сме имали шанс да споделим какво замисля шантавия, свръх-талантлив австралиец. Сценарият е дело на Лурман и Крейг Пиърс (с когото режисьорът работи по сценария на „Мулен Руж”). Правата върху романа са собственост на Баз Лурман от 2008 година. След появата му на бял свят през 1925, още на следващата година „Великият Гетсби” получава първата си екранизация, режисирана от Хърбърт Бренън, с Уорнър Бакстър в главната роля. Романът е екранизиран и през 1949 и през 2000 година (последното е тв-адаптация, с Мира Сорвино и Тоби Стивънс в главните роли).

Лично за мен най-впечатляващата версия е от 1974 година, режисирана от Джак Клейтън по сценарий на Копола, с Робърд Редфорд и Миа Фароу (винаги съм се чудила какво намират в тази жена!) в главните роли. Критиците го критикуват, но тази екранизация има финансов успех най-вече заради звездната слава на Редфорд. За мен той прави едно от най-добрите си актьорски изпълнения, като държа да споделя, че в романите на Фитцджералд витае една особена атмосфера, която не е сред предпочитаните от мен усещания за живота.

Но не е нужно да си почитател на писателя, за да познаеш дали една екранизация е добра или проваля романа – за мен Гетсби е Редфорд и почти всички детайли на епохата, проекциите на времето и чувствата на героите в историята са уловени и предадени вярно на екрана. Като се замисля дълбоко, дори самата Миа Фароу прави впечатляваща роля – не мога да не го призная! Просто това не е моята актриса, а още по-малко – моята героиня!

Великият Гетсби

Връщаме се в настоящето, към амбициозната идея на Баз Лурман да пре-прочете отново Фитцджералд за поколенията, които се срещат с киното в 21 век. Миналата година по това време, при все че Льонката вече се спрягаше като сигурно име, още нямаше официално потвърждение, че Баз Лурман ще се ангажира с режисьорската отговорност. След безбройните залагания коя от дамите, предложени за ролята на Дейзи Бюканън, ще свърши най-добра работа, изборът се падна на Кери Мълиган. За ролята на Ник Карауей от самото начало се коментира Тоби Магуайър и забележете – няма колебания относно Леонардо и предположението, че той много добре би се вписал в ролята! Ама докато не видим това твърдение, доказано с факти, няма да коментираме! Само ще си позволя една въздишка – все си мислех, че ще ми се размине да сравнявам великия Редфорд от още по-„Великият Гетсби” с Леонардо ДиКаприо… Но очаквам скептицизмът ми да бъде опроверган…

През януари се появиха предположения, че проектът може би ще се реализира триизмерно. Февруари довя колебания у Баз Лурман дали да се захваща с „Великият Гетсби”, защото по думите му държи „всичко да бъде перфектно позиционирано”, и може би се съмнява, че ще успее до началото на снимките през лятото. Към края на февруари съмненията бяха разсеяни и се обяви, че този филм ще бъде първият 3D игрален филм, сниман в Ню Саут Уелс, в същите студия на „Fox” в Сидни, в които Лурман е снимал „Мулен Руж” и „Австралия”. Обявено е също, че „Warner Bros.” и „Village Roadshow” се присъединяват към „Bazmark Films” в продуцирането на проекта. През следващите месеци стана ясно, че не Бен Афлек, а Джоуел Еджертън ще влезе в ролята на съпруга на Дейзи – Том Бюканън, а като негова любовница ще се подвизава Айла Фишър. Бюджетът на филма е 150 милиона долара. Снимките започнаха в началото на септември и според първоначалния план трябва да продължат 17 седмици.

За незапознатите с романа, ето кратък синопсис:

„Великият Гетсби” проследява историята на Ник Карауей (писател, напомнящ самия Фитцджералд), който пристига в Ню Йорк през пролетта на 1922 година, в епохата на джаза и освободените нрави. В преследване на своята американска мечта, Карауей се оказва съсед на тайнствен милионер, известния с разкошни, модерни партита Джей Гетсби. Наблизо живее и братовчедката на Ник – Дейзи, съпруга на собственика на впечатляващо имение Том Бюканън. Ник влиза в света на богатите, пълен с илюзии, любов и измами, и като истински свидетел на времето, разказва една приказка за невъзможна любов и непокварени мечти с трагичен финал, която се оглежда и в днешния ни ден.

Баз Лурман е режисьор на филма, ролите са поверени на Леонардо ДиКаприо (Джей Гетсби), Тоби Магуайър (Ник Карауей), Джоуел Еджертън (Том Бюканън), Кери Мълиган (Дейзи Бюканън), Айла Фишър (Мъртъл Уилсън), Джейсън Кларк (Джордж Уилсън) и др.

Премиерата се очаква да бъде на 25 декември 2012 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. ДиКаприо в три доста силни филма – „J. Edgar“, „The imitation game“ и „The great Gatsby“. Дано се справи. 🙂 Имат огромен потенциал и трите филма.

  2. Къде ДиКаприо не се е справял? 🙂 🙂 🙂 За него съм сигурен, въпроса и самите филми да стават. 🙂