transformers

Всички сте запознати с тази естетика – снимане от ръка, френетичен монтаж със средна продължителност на кадъра под 2 секунди, „невъзможна” позиция на камерата и т.н. – това е реалността на екшън филмите на новото време.

Но какво се крие зад тази реалност, откъде тръгва всичко, изчезнал вид ли е класическият екшън и има ли положителна страна целият този хаос? Това са част от въпросите, на които се опитва да намери отговор Matthias Stork – кино деец и анализатор – в своето 18-минутно есе озаглавено „Chaos Cinema”.

(Чрез Press Play и Vimeo)

Какво да кажем? Много истина има тук. Въпросът е, че в крайна сметка всичкият този хаос е неизбежен. Той е просто неразделна част от света, в който живеем. Ние обаче сме убедени, че ще дойде момент, в който младите филмови творци отново ще се завърнат към естетиката на класическия екшън. Неизбежно е.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Доста точно казано. Една от причините за затъпяването на филмите от последните години. Подобни екшън сцени подхождат на малко филми. В повечето е скучно. Последният подобен филм на който спах беше „Бързи и яростни 5“. Будех се само на сцените със Скалата, които бяха твърде малко сред изобилието от скучен анимационен екшън.

  2. При мен беше „Колумбиана“. 🙂
    А “Бързи и яростни 5″ е най-малко анимационния от всички филми на Лин! 🙂

  3. Аааааа, отвратен съм от този „модерен“ монтаж – абсолютно нищо не се разбира, камерата постоянно мърда, трепери, не може да фокусира, все едно съм дал на 10 годишно дете за първи път да снима и не знае за какво става дума, никакъв финес, никаква плавност. Върха на това безумие беше „Cloverfield“ – абсолютно нищо не разбрах от всички тези рахвърляни кадри и вместо да бъда част от цялата история като зрител, аз просто гледах някакви уж „реалистични“ и несвързани глупости от камера, която явно можеше да издържи и ядрена бомба. Същото беше и с District 9 – наистина интригуваща история, но тотално развалена заради гадния „модерен“ монтаж.

  4. Според мен за някои филми този стил работи. Например за споменатия от теб „Cloverfield“. 🙂 За други обаче е истински бич. Трябва внимателно да се избира към кой филм да се прилага. Скоро и романтичните комедии ще ги снимат така. 🙂