Поредният ергенски запой

Продълженията на комедиите са пипкава работа. Мисля, че положението при тях е най-зле. Огледайте се, бързо ще се сетите за поне един-два блокбастъра или някоя друга драма или фантастичка, където продължението става за нещо, докато при комедиите ще ви е доста по-трудно. Не казвам, че съвсем липсват, просто са истинска рядкост.

Една от причините за това е, че в 99% от случаите продълженията на комедиите нямат какво да доразкажат или да доразвият. Повечето повтарят елементите на първия филм само с леки корекции и общо взето не се стараят да кажат нищо друго освен „искаме парите ви”. Знам, че на всички ви е ясно това и е смешно да се споменава при положение, че желанието за печалба винаги е фактор, но все пак има случаи, в които отвъд печалбарството имаме някакъв напън за развитие. А такива филми са за предпочитане (при все че крайният резултат може да е доста зле) пред такива, които въобще не правят опит.

Поредният ергенски запой

Какъв е случаят с „Поредният ергенски запой”? Ако сте виждали снимка, плакат, трейлър или клип от филма, значи вече знаете отговора, тъй като само секунда стига, за да видите очевадните прилики с първата част. Няма дори намек за промяна, усещането е като за римейк, на който са направени няколко козметични промени в историята, а всичко останало е копирано кадър по кадър. Колко лошо е това обаче? Ами зависи! Аз лично изпитвам лека неудовлетвореност по същия начин, по който не съм въодушевен от нито един римейк на любим филм.

Главният недостатък на филма обаче, не е само в буквалното повторение, а в комбинацията му с „новата” история , която отстъпва по почти всички показатели на оригиналната. Голяма част от нея е самоцелна и служи единствено за извинение за завръщането на няколко успешни образа от първата част. Освен това напълно липсва момента със съспенса какво всъщност се е случило и къде, по дяволите, е изгубеният човек.

Поредният ергенски запой

Разочароващи са и по-голямата част новите образи, които са скучни и просто са разхвърляни насам-натам, за да пълнят сюжета. Едно от големите разочарования е камеото на Ник Касаветис (който замени Лиъм Нийсън, който пък замени Мел Гибсън), което честно казано е доста безинтересно и целта му е само да пусне едно клипче, което слава богу е смешно. Все пак има и положителни моменти в лицето на екзотичната танцьорка Кими, която е едно от най-свежите неща във филма.

Въпреки всичко това обаче, филмът е смешен! Смешен е по начина, по който вашите приятели са ви смешни, въпреки че ги познавате добре и няма с какво да ви изненадат. Има няколко много добри реплики, а една-две сцени просто пълнят. Освен това комбинацията актьори-герои е просто изрУдска. И Брадли Купър, и Ед Хелмс, и Зак Галифанакис са родени за тези роли. Вярно е, че няма никакво развитие на образите им, но те са като Джак Спароу – толкова добре са напипани, че всякакво развитие би могло да ги развали. Дето се вика, по-добре не барай, където не ти е работа. Общо взето, те тримата изнасят филма.

Поредният ергенски запой

В крайна сметка, „Поредният ергенски запой” е точно това, което се очаква от продължение на подобен филм (между другото, ако ми позволите само едно кратичко отклонение, „Поредният ергенски запой” е доста хитро заглавие и поне нещо свястно излезе от скапания превод на първия филм; лично аз бих го кръстил с Пратчетовото „О, боже на махмурлука”, но кой ме пита мен). Вярно, отстъпва на оригинала, но поне е смешен. Ако отидете на филма и подходите към него аналитично и критично, едва ли ще останете доволни, но ако не ви дреме от такива неща и искате просто да се позабавлявате с група дебили, гарантирано ще останете доволни. Лично аз не съжалявам, че го гледах.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

 1. Филмето си е точно това, което може да се очаква от него. Не виждам какво толкова развитие на историята може да се иска – просто момчетата се оливат в друг град. Все едно да искаме от Джон Маклейн да прави нещо по-различно от избиването на дузини гадняри в пореден епизод на "Умирай трудно."

  Факт е, че не е на висотата на първата част по всеки един параграф, но ако го приемем като самостоятелен филм, който не бива сравняван с именития си предшественик, пак е по-добър филм от "Карибски пирати: В непознати води", който за момента се очертава като най-ненужното продължение за годината. Но пък летния сезон тепърва започва и разочарования ни дебнат отвсякъде на филмовия фронт, така че винаги е по-добре да подходиш с по-ниски очаквания и да останеш приятно изненадан 😉

  В крайна сметка всеки преценява според собствения си вкус и моментно настроение 🙂

 2. Така е, "всеки преценява според собствения си вкус и моментно настроение", но има някои неща, които са отвъд твоя личен вкус или пък липсата му.

  И така както те разбирам, е ОК да гледаме един и същи филм всеки път, стига да сменят града, в който се развива действието. Айде моля ти се!

  И може филма да е по-добър от "Карибски пирати 4", но е точно толкова "нужен".

 3. Евала Дрин – най-накрая да си признаеш, че чуждо мнение не признаваш 😉 Ти си истински критик с главно "К" 🙂

  Чудя се как не си включил железния довод, че аз за филм на Александра лошо не пиша.

  Кое продължение е нужно и кое не си преценявам според моя критерий. Иначе видно е, че Холивуд скоро няма да се откаже от продълженията, така че да се надяваме поне тъпите да са по-малко на брой.

  А аз предпочитам и се надявам тази година да ми допаднат филми като "Супер 8" и "Капитан Америка" примерно, но в България едва ли ще има толкова публика за тях, колкото за двете продължения, които акостириха тази седмица.

 4. Щом казваш!

  Аз твое мнение за филма, не съм чул, така че да се съглася с него. Чувам само неща, от типа на "Не виждам какво толкова развитие на историята може да се иска – просто момчетата се оливат в друг град.", което погледнато "ин дженера" е глупаво и с което едва ли някой, дори и ти самия, би се съгласил.

  А за "Алексндра", гузен негонен бяга! 🙂

 5. Деградацията в сравнение с първия филм е драстична. И това не по отношение на историята, а на героите. Брадли Купър е същото красиво мекотело, Ед Хелмс е нетърпима талпа с хистероидни наклонности, а Галифианакис отново е единственото гледаемо нещо. Но не достатъчно. Но, да, на феновете на тъпанарските изгъзици просто не виждам как може да не се хареса.

 6. Тя беше сигурна още преди две години. Нищо, че Тод Филипс се правеше на примадона.